Brussel krijgt een plein vernoemd naar Patrice Lumumba

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is gisteren de toekenning van de naam Patrice Lumumbasquare aan de openbare ruimte grenzend aan de Bolwerksquare, op de hoek van de Elsensesteenweg en de Marsveldstraat, unaniem goedgekeurd. Op 30 juni wordt het Patrice Lumumbasquare officieel ingehuldigd na drie dagen van feestelijkheden.

De beslissing om de stad Brussel te voorzien van een Patrice Lumumbasquare aan de ingang van de Matongewijk aan het Bolwerksquare werd unaniem goedgekeurd. Alle oppositiepartijen feliciteerden het college van de stad Brussel met de "moedige en historische" beslissing en stemden ja. Een delegatie Congolezen onthaalde de beslissing op luid gejuich.

"We willen het verleden en het heden met elkaar verzoenen. Deze symbolen zijn hierbij erg belangrijk", aldus Brussels burgemeester Philippe Close.

Patrice Lumumba wordt gezien als de stichter van de Congolese onafhankelijkheid, maar voor die strijd werd hij in 1961 met voorbedachten rade vermoord. Om Lumumba's overlijden te herdenken en de onafhankelijkheid van Congo gepast te vieren, vinden van 28 tot en met 30 juni verschillende bijeenkomsten en feestelijkheden plaats in het Brusselse stadhuis. Op 30 juni wordt het Patrice Lumumbasquare dan officieel ingehuldigd.

Meest gelezen