Videospeler inladen...

Burgemeester van Anderlecht vraagt justitie hulp voor probleemwijk Peterbos

Éric Tomas (PS), de burgemeester van Anderlecht, vraagt hulp aan justitie om de probleemwijk Peterbos onder controle te krijgen. Drie controleurs van de MIVB zijn daar afgelopen weekend aangevallen door jongeren uit de buurt. De politie wordt er al een tijd belaagd en een tv-ploeg van "Terzake" werd gisteren met een steen bekogeld. Die dader is intussen opgepakt.  

"Ik heb aan het parket gevraagd dat er een magistraat zou benoemd worden om de toestand hier te beheersen. Dat is nog niet gebeurd, maar de klachten van de politie worden toch serieus genomen", zegt burgemeester Tomas aan "Terzake". "Er heerst hier een strijd tussen wat legaal is en illegaal. Het laatste woord moet aan de overheid blijven."

Men is nog liever Darth Vader, dan niet te bestaan

In Peterbos vertellen de bewoners verhalen over diefstallen en drugs, en dat blijkt al een tijdje zo te zijn. Drugshandelaars zouden verwikkeld zijn in een territoriumstrijd met de politie. Agenten worden bekogeld vanop de daken met alles wat de belagers in hun handen kunnen krijgen, gaande van stenen tot petanqueballen. Justitie behandelt nu formeel zeven dossiers als poging tot doodslag.

Welzijnswerkers in de wijk stellen dat het slechts gaat om een minderheid van de jongeren. "Wanneer je geen positieve identiteit hebt, dan is men nog liever een slecht persoon", aldus Bakr Kaaboun van vzw D'Broej. Hij vergelijkt het met de slechteriken uit de "Star wars"-films. "Men is nog liever Darth Vader, dan niet te bestaan. En de jongeren zeggen nu: "Kijk men praat over Peterbos, we bestaan.""

Herbekijk hieronder de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen