Drugs in Antwerpen: cocaïne maar ook cannabis opvallend in opmars

De laatste jaren worden cannabis en cocaïne steeds populairder. Dat zeggen de spoeddiensten, die meer en meer slachtoffers zien, en ook de hulpverlening bevestigt dat aan Radio 2 Antwerpen, dat deze week uitgebreid aandacht besteed aan de drugsproblematiek in de stad.

De Antwerpse spoeddiensten zien vooral problemen met cannabis en cocaïne. En die evolutie is de laatste jaren ook merkbaar bij de hulpverleningscentra in de stad. Onder meer bij bij ADIC (Antwerps Drug Interventie Centrum) in Antwerpen, waar gebruikers opgenomen worden om van hun verslaving af te geraken.

Directrice Corrie Rijsbosch: "Ik werk hier nu meer dan 30 jaar, en ik merk een grote evolutie op in het type gebruikers. Vroeger zagen we hier meer mensen met een heroïneproblematiek, nu hebben ze verschillende problematieken. En het heroïnegebruik is uiteindelijk vervangen door cocaïnegebruik."

Cannabis

Maar Rijsbosch ziet nog een ander fenomeen: "Wat nog veel opvallender is: we zien veel meer effectief cannabisverslaafden. En dat is een zwaar onderschatte problematiek."

Cannabis is nu veel zwaarder dan vroeger. Dat komt omdat het THC-gehalte (de meest werkbare stof in cannabis) nu hoger ligt dan toen. Overmatig cannabisgebruik kan onder meer psychoses teweegbrengen bij gebruikers. Dan krijgen ze waanbeelden of hallucinaties.

Wie vragen heeft over drugs, kan daarmee terecht bij de druglijn

Meest gelezen