AP2005

Europese Commissie lanceert campagne tegen kankerverwekkende stoffen op de werkvloer

Dagelijks worden in Europa veel werknemers blootgesteld aan gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen op de werkvloer. Sommigen komen met meer dan 100 gevaarlijke stoffen in contact, die op lange termijn tot zware gezondheidsproblemen kunnen leiden. Europees commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) heeft een campagne voorgesteld die hier verbetering in moet brengen. 

De gezamenlijke campagne van de Commissie en het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) focust zich op de risico's van gevaarlijke stoffen. Twee jaar lang zullen er evenementen en activiteiten georganiseerd worden rond gevaarlijke stoffen waarmee werknemers in contact kunnen komen.  

Velen weten niet dat sommige stoffen gevaarlijk kunnen zijn. "In bakkerijen bijvoorbeeld kan werken met meel zelf gevaarlijk zijn", zegt Dr. Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA. In de lanbouwsector komen 62% van de werknemers in contact met chemische stoffen. Ook in de bouwsector en in fabrieken zijn de risico's groot. 

Campagne zou in 50 jaar 100.000 levens redden

Thyssen is enthousiast over de campagne. Concreet zal die ertoe leiden dat de veiligheids- en gezondheidsregels aangepast worden en dat bedrijven advies krijgen over hoe ze gevaarlijke stoffen kunnen weren. Eerder nam de Commissie al een voorstel aan om de grenswaarden voor blootstelling aan 20 kankerverwekkende chemicaliën te verstrengen. Dit zou de komende 50 jaar meer dan 100.000 levens moeten redden. 

"Het klopt niet dat het gebruik van gevaarlijke stoffen in de EU aan het afnemen is", aldus Thyssen. "Men moet zich bewust worden van de risico's van die gevaarlijke stoffen op het werk."  Ze vindt dat gezondheid en veiligheid bovenaan op de agenda van de EU horen.  

Om de campagne te doen slagen heeft de Commissie een databank opgesteld met ongeveer 700 praktische hulpmiddelen, waaronder documenten en case studies uit 11 lidstaten.  Op de campagnewebsite staan verschillende fimpjes waarin stripfiguur Napo op een ludieke manier tips over veiligheid op de werkplek geeft. 

Meest gelezen