Videospeler inladen...

"Handelaars aan de kust: help anderstaligen door zelf minder dialect te spreken"

Een opmerkelijke taalcampagne aan onze kust: onder de noemer "Elke dag Nederlands" engageren 33 handelaars en diensten zich ertoe om minder West-Vlaams te spreken. Op die manier willen de deelnemers in Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en De Panne anderstaligen meer kansen geven om hun prille woordenschat in het Nederlands meer te oefenen. "Vooral het gebrek aan oefening in de praktijk is een knelpunt voor wie Nederlands wil leren", zegt initiatiefneemster Michèle Baeyaert in "De ochtend" op Radio 1.

"Met dit initiatief willen we anderstaligen meer oefenkansen bieden in hun dagelijkse leefomgeving, want dat hebben ze nodig om zich onze taal echt eigen te maken", zegt Baeyaert. "Daarom hebben we lokale handelaars praktische tips gegeven, die ze kunnen toepassen bij anderstalige klanten. Opletten met typische dialectwoorden en -klanken is er maar één van"

De campagne "Elke dag Nederlands" bestaat uit negen aanbevelingen. "We vragen deelnemers om het West-Vlaams zo veel mogelijk te vermijden en niet te snel over te schakelen op een andere taal, wanneer ze merken dat hun klant zich niet zo vlot kan uitdrukken in het Nederlands."

"Als iemand zelf aangeeft dat hij zijn Nederlands wil oefenen, dan is het ook belangrijk om goed te articuleren, traag te praten, en eventueel gebaren te gebruiken ter ondersteuning", zegt Baeyaert. "Zit er ook niet mee in om eventuele fouten die anderstaligen maken op een positieve manier te corrigeren. Dat is net leerrijk voor hen."

De aanbeveling om niet te veel dialect te spreken is maar één van onze negen tips.

Projectleider Michèle Baeyaert

Momenteel hebben 33 zaken en openbare diensten zich aangesloten bij het initiatief. "Wie wil meedoen, kan bij ons een sticker aanvragen om die deelname kenbaar te maken in zijn etalage of inkomhal. Zo weten anderstaligen dat ze zonder schroom hun Nederlands mogen oefenen", zegt Baeyaert. Plannen om de actie uit te breiden naar andere regio's of provincies zijn er voorlopig niet.

En wat met dialectcursussen voor anderstaligen, die op meer en meer plaatsen worden georganiseerd? Cursisten krijgen tijdens die lessen geen Algemeen Nederlands, maar wel het lokale dialect aangeleerd. "We zijn op de hoogte van die initiatieven, maar ik hoor vooral dat mensen die in onze regio het Nederlands niet machtig zijn het al moeilijk genoeg vinden om West-Vlamingen te begrijpen, laat staan om zelf zo te spreken."

Beluister hier het volledige gesprek met Michèle Baeyaert:

"Taalbarrière tegenover onze spreektaal"

Taaldocent Sofie Begine richt zich met haar initiatief "Goesting in taal" naar anderstaligen. Ze wil hen onze verschillende varianten van spreektaal en dialecten leren kennen, begrijpen en bespreken. Het initiatief "Elke dag Nederlands" juicht ze ook toe.

"Vergis je niet: er bestaat een grote taalbarrière. Anderstaligen zijn gefocust op het leren van het algemeen Nederlands, terwijl ze in het dagelijkse leven bijna uitsluitend te maken krijgen met spreektaal of ronduit dialect. En die vormen van ons Nederlands komen pas aan bod in hogere niveau's van hun cursussen", zegt Begine aan onze redactie. "Dit is een mooi initiatief om die moeilijkheid te doorbreken, al zou de hoffelijkheid naar anderstaligen toe al meer een evidentie moeten zijn. Vanuit onze brede talenkennis zijn Belgen vaak geneigd om snel over te schakelen naar het Frans of Engels. Met de beste bedoelingen maar daar doe je anderstaligen géén plezier mee, integendeel. Deze campagne kan als bewustmaking wel tellen."

Belgen zullen snel overschakelen op het Engels of het Frans, maar daar doe je anderstaligen geen plezier mee.

Taaldocent Sofie Begine

Volgens Begine moeten anderstaligen meer oefenkansen krijgen in de praktijk.  En moet er tegelijk in het taalonderwijs ook meer ruimte zijn voor spreektaal. "Er schuilt enorm veel kracht in. Bedenk zelf hoe je overkomt in het buitenland, als je vlot enkele woorden of zinnen in het lokale dialect kent. Wie dat in België kan, toont daarmee voor een stuk dat je je thuis voelt in onze samenleving. Vanuit mijn ervaring willen cursisten vooral leren spreken "zoals de locals het doen"."

Meest gelezen