Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Helft vrouwen in volgende regering"

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil in de volgende regering de helft vrouwen zien. Dat zei ze in "De Meulemeester in Debat" bij VTM Nieuws. Ze wil graag dat alle partijen dat onderschrijven, maar bij de N-VA wordt lauw gereageerd. 

"Ik wil graag in de volgende regering, in 2019, dat er de helft mannen en de helft vrouwen zitten", zegt Rutten. "Ik denk dat alle partijen dat zouden moeten onderschrijven. Tegen dan is het al 2019."

Van het woord quota wil ze niet spreken. "Dat is gewoon de weerspiegeling van de samenleving. Dat is een engagement dat iedereen moet nemen, wij doen het alvast." Ze verwijst naar de regering van de Canadese premier Justin Trudeau, die evenveel mannen als vrouwen telt: "We leven in 2018, het is maar de normaalste zaak van de wereld."

Voor N-VA zijn quota in de regering niet meteen gewenst. "Wij onderschrijven het principe dat de meest bekwame persoon het mandaat moet krijgen, en dat daarbij geslacht, afkomst, beperking, ... geen enkele rol mag spelen", reageert Kamerlid Valerie Van Peel op Twitter. 

Meest gelezen