Copyright Abbeloos.com

Hans Herbots in Toronto: "De Canade­zen gaan gewoon door met hun leven"

De inwoners van Toronto praten wel over de aanval met een bestelwagen waarbij 10 doden vielen, maar ze gaan gewoon door met hun leven. Dat zegt de Vlaamse regisseur Hans Herbots die toevallig in de Canadese miljoenenstad is.

Keep calm and carry on: dat lijkt de houding van veel inwoners van Toronto 1 dag nadat een man met een bestelwagen op voetganger is ingereden. Daarbij vielen 10 doden en 15 gewonden, maar volgens Hans Herbots zaait deze hoge tol geen paniek onder de bevolking.

De Vlaamse regisseur is momenteel in Toronto op zoek naar locaties voor opnames voor een nieuwe serie. "We zaten in het centrum toen de eerste berichten binnenkwamen", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het was meteen duidelijk dat iets ernstigs was gebeurd."

Al snel bleek dat de aanval in het noorden van de stad had plaatsgevonden. "Dat was ver van waar wij op dat moment waren. Toronto is erg uitgestrekt. Er ligt makkelijk 40 kilometer tussen het ene en het andere einde van de stad. Veel Canadezen vonden de locatie vreemd omdat die buurt niet in de schijnwerpers staat."

"Vandaag praten veel Canadezen nog steeds over de aanval, maar je merkt dat ze die op een vreemde manier relativeren. Veel mensen denken niet dat het om een terreurdaad ging en dat plaats alles in een ander perspectief. Het effect op de rest van de stad blijft klein."

"De inwoners gaan gewoon door met hun leven, zonder een statement te maken. Hier zie je geen hashtags opduiken. Ze doen de aanval af als een geïsoleerd incident waaraan ze niet kunnen ontsnappen."

Meest gelezen