Videospeler inladen...

Hoe geraakt u het snelst in de stad? Met de fiets, auto of het openbaar vervoer?

Wat is voor u de snelste manier om op uw werk te raken in de stad? Met de fiets, auto of het openbaar vervoer? De Fietsersbond houdt uitgerekend vandaag -dinsdag, op een van de drukste filedagen- een woon-werkwedstrijd in de steden Antwerpen, Gent en Brussel.  

De teams van de zogenoemde Spitstest vertrekken rond 7.45 - 8 uur en moeten tegen 8 - 8.30 uur aankomen aan de stadshal in Gent, de Grote Markt van Antwerpen en het Beursplein in Brussel. Mikaël Van Eeckhoudt van de Fietserbond benadrukt in "De ochtend" dat de fietsers geen bepaald voordeel hebben: "De meeste rijden met een klassieke fiets de test. Het zijn geen renners, het zijn mensen zoals u en ik." 

Vorig jaar in oktober werd de Spitstest ook al uitgevoerd en toen won de fiets overtuigend voor korte (5 km) en middellange afstanden (tot 15 km). De voorsprong op het openbaar vervoer varieerde van 10 minuten tot een halfuur. De voorsprong op de auto varieerde van 20 minuten tot 45 minuten.

Brussel

Vandaag blijkt uit de test dat de fiets opnieuw de winnaar is, en dat in de 3 steden. Vanuit Asse kwam de fietser in Brussel na 35 minuten aan, kort gevolgd door de collega die het openbaar vervoer gebruikte (36 minuten). De pendelaar met de auto deed over het traject van 13 km zo'n 50 minuten.

Antwerpen

Mensen die met de auto vanuit Aartselaar naar Antwerpen pendelden, deden er exact 2 keer zolang over als mensen met de fiets (58 versus 29 minuten). Vanuit Boechout deden fietsers en automobilisten er ongeveer even lang over (43 versus 40 minuten). 

 

Gent

Ook Gent was het snelst te bereiken met de fiets. Vanuit Wetteren deden fietsers er 38 minuten over, automobilisten 52 minuten. Vanuit Destelbergen hadden fietsers 19 minuten nodig om in Gent te geraken, automobilisten 27 minuten.

Met de test wil de Fietserbond de nodige aandacht trekken én een oproep lanceren. "We roepen de Vlaamse en Brussels overheid op om werk te maken van het Fiets-GEN, het hoogwaardige fietsnetwerk naar en rond Brussel. Dat netwerk is absoluut noodzakelijk om mensen uit de Rand op de fiets te krijgen. Ook de federale overheid kan zijn steentje bijdragen. Via het investeringsfonds Beliris kunnen de nodige budgetten vrijgemaakt worden om dit netwerk te realiseren op Brussels grondgebied", aldus Van Eeckhoudt.

Herbekijk hieronder het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen