2013 Getty Images

Hoge Amerikaanse rente doet beurzen pijn

De Dow Jones, de belangrijkste Amerikaanse beursindex, zakt al voor de vijfde handelsdag op rij. De aanleiding is de tienjaarsrente die boven de 3 procent uitkomt.

De Amerikaanse tienjaarsrente is vanmiddag voor de eerste keer in vier en half jaar tijd boven de 3 procent uitgekomen. Een hogere rente schrikt de aandelenmarkten af omdat hierdoor alle rentedragende beleggingen zoals kasbons of obligaties relatief aantrekkelijker worden tegenover aandelen. Concreet betekent het dat beleggers nu wat aandelen van de hand doen. Sinds vorige week woensdag is de Dow Jones 5,5 procent kwijtgespeeld.

Goed of slecht nieuws?

Toch is die hogere Amerikaanse rente helemaal geen slecht economisch nieuws. Integendeel, ze is eerder het gevolg van goed economisch nieuws. De verwachtingen over de inflatie bijvoorbeeld, dat is stijging van de consumptieprijzen, komt eindelijk wat van de grond omdat de economie het goed doet. De Amerikaanse werkloosheid staat op het laagste peil in 17 jaar, wat dan weer leidt tot wat krapte op de arbeidsmarkt. Het consumentenvertrouwen staat op het hoogste niveau in 18 jaar tijd. Allemaal goed nieuws dus, behalve voor de beurzen.

3 procent vs 0,85 procent

De Amerikaanse tienjaarsrente staat in schril contract met die in ons land, die amper 0,85 % bedraagt. Zolang de Europese Centrale Bank haar eigen kortetermijnrente op 0 % houdt en banken zelfs moeten betalen om geld bij de ECB te parkeren, heeft ook de langetermijnrente weinig bewegingsruimte. Bovendien koopt de ECB nog zeker tot september voor miljarden overheidsobligaties op.

Meest gelezen