Videospeler inladen...

Hulpdiensten zien problematisch druggebruik stijgen

Er komen steeds meer mensen naar de spoeddiensten met gezondheidsproblemen door druggebruik. Dat zegt dokter Jan Stroobants, voorzitter van de Beroepsvereniging van spoedartsen (BeCEP). Patiënten worden ook steeds jonger. Onder meer door experimenteergedrag.

Stijgend aantal

“Dagelijks krijgen we mensen over de vloer die problemen hebben met druggebruik. En dat aantal stijgt”, luidt dr Jan Stroobants de alarmbel. Stroobants is hoofdarts op de spoedafdeling van het ZNA Middelheimziekenhuis in Antwerpen. Voor artsen blijft het wel vaak gissen om te bepalen of een patiënt nu effectief drugs heeft gebruikt of niet.

“Er hangt een taboesfeer rond. Mensen durven ons vaak niet te vertellen dat ze gebruikt hebben. We beschikken hier wel over testkits die de meeste klassieke drugs zoals cannabis, cocaïne of heroïne kunnen opsporen. En als we de oorzaak van een ziektebeeld niet vinden bij een patiënt en we voeren dan zo’n test uit, is het resultaat vaak positief. Cijfers hebben we er niet van, maar we gebruiken wel steeds meer van die testers.”

Steeds jonger

Ook het publiek dat naar de spoeddienst komt, wordt jonger. “Dat maakt het extra moeilijk. We willen ervoor zorgen dat de discretie te allen tijde bewaard wordt. Daarom zullen we altijd eerst met de jongere zelf bespreken hoe en of we de ouders inlichten."

"Voor ons is die vertrouwensband uiterst belangrijk. Het ergste dat ons kan overkomen als spoeddienst, is dat mensen met problemen niet meer naar ons toe komen omdat ze ons niet vertrouwen.”

Hulpverlening

Maar de jongeren die op de spoeddienst belanden, vinden nog niet meteen de weg naar de hulpverlening. En daar is een duidelijke reden voor: “We zien wel meer jongeren die op bepaalde momenten in hun leven overmatig drugs gaan gebruiken. Puur voor het plezier."

"Alleen zijn die jonge gebruikers niet voldoende ingelicht over de gevolgen daarvan. Hun dealer vertelt hen niet het volledige verhaal, en vooral niets over de gevaren van combinaties met bijvoorbeeld alcohol", zegt Kristof Bryssinck van Plug-INN, de jongerenwerking van Free Clinic. 

10 procent problematisch

Van alle mensen die drugs gebruiken, heeft 10 % daar een probleem mee. Die zijn problematisch verslaafd

Wie vragen heeft over drugs of over druggebruik, kan terecht op de druglijn

Herbekijk hieronder het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen