Jongeren verdienen liever geld dan te studeren

De Belgische economie doet het goed, er zijn veel vacatures en dat zorgt ervoor dat  jongeren sneller kiezen om de schoolbanken te verlaten zonder diploma. Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), zijn er meer jongeren die op jonge leeftijd al beslissen om te gaan werken in plaats van te studeren tot ze een diploma hebben. Het is belangrijk dat ze een basisdiploma behalen voor als het eens slechter gaat.

Eén tot twee jongeren verlaat de schoolbanken zonder diploma. "We zijn goed bezig om dat cijfer naar beneden te halen, maar we merken dat het cijfer vorig jaar voor het eerst in jaren terug is gestegen", merkt minister Crevits op. En daar zit de arbeidskrapte voor iets tussen. 

"Er is bijna overal werk te vinden, dus voor veel jongeren is de arbeidsmarkt heel aanlokkelijk. Ze doen een vakantiejob, verdienen geld en worden verleid", aldus Crevits.

De minister toont wel begrip voor de bedrijven, want die moeten constant op zoek naar geschikt personeel. "Door levenslang leren wordt de schijn vaak opgeworpen dat een diploma niet meer nodig is, maar het blijft wel een basisvoorwaarde. We moeten jongeren wapenen met een basisdiploma voor als het eens slechter gaat." 

Volgens Unizo moeten ook bedrijven gecoacht worden zodat ze weten hoe ze jongeren op een optimale manier moeten begeleiden.

Te weinig jongeren vinden weg naar technische opleidingen

De minister ziet wel een oplossing in duaal leren waarbij leerlingen blijven naar school gaan maar tegelijkertijd ook ervaring opdoen op de werkvloer. Ze wil daar dan ook verder op inzetten, zeker voor STEM-richtingen, wetenschappelijk-technische richtingen. 

We zien bijvoorbeeld dat er wachtlijsten zijn voor de techniekacademie. Jongeren gaan maar al te graag op woensdagnamiddag of zaterdag, naar de techniekacadamie, maar als het op studiekeuze komt, mogen ze vaak van hun ouders niet kiezen voor een STEM-richting", betreurt Crevits.

Meest gelezen