Videospeler inladen...

Koning Filip voor de Verenigde Naties: "Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog"

Koning Filip heeft vanmiddag (Belgische tijd) de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken.  "Vredesopbouw en duurzame vrede", daarover gaat het in New York. De toespraak van Filip past in de Belgische campagne die ons land een zitje in de VN-Veiligheidsraad kan opleveren.

"Het aantal zware gewelddadige conflicten is sinds 2010 verdrievoudigd", zei Koning Filip aan het begin van zijn toespraak. Maar toch ligt duurzame vrede volgens onze koning binnen handbereik. "Het is geen utopie. Je moet erin geloven en ernaar handelen."

Filip wees op de speciale rol van België in de loop van de geschiedenis, in het hart van Europa. Eeuwenlang werden in onze regio veldslagen uitgevochten. Toch is Brussel nu de hoofdstad van een vreedzaam Europa. Om dat te bereiken was constante waakzaamheid vereist, want vrede veronderstelt veel meer dan alleen maar de afwezigheid van oorlog.

Onze ambitie is om samenlevingen te smeden die niemand vernederen.

"Niemand mag daarom aan zijn lot worden overgelaten", zei Filip. "Onze ambitie is om samenlevingen te smeden die niemand vernederen, die aan elkeen de mogelijkheid geven zelfvertrouwen op te bouwen en zijn talenten te ontplooien.  De waardigheid van een samenleving wordt gemeten aan de manier waarop zij zorg draagt voor de zwaksten en de meest kwetsbaren."

Concreet wees de koning op het belang van de strijd tegen de armoede, ongelijkheid, discriminatie, en het garanderen van de bescherming van mensenrechten, de gelijke plaats van vrouwen in de samenleving en het belang van het milieu.

Filip bracht een toespraak in het teken van de hoop. "Vrede wordt geboren uit actie, maar heeft tijd nodig om zich te bestendigen. Het einde van de vijandigheden is slechts het begin van een lang genezings­proces. Daarom is het onze verplichting om bij elke crisissituatie een kader te scheppen waarin duurzame vrede mogelijk wordt."

De toespraak van koning Filip past in de campagne van Buitenlandse Zaken die ons land een zitje kan opleveren als tijdelijk lid van de VN-Veiligheidsraad.  In 2019 en 2020 komt er telkens een plaatsje vrij. Drie landen zijn kandidaat, namelijk Duitsland, Israel en ons land. Over anderhalve maand stemt de Algemene Vergadering over de tijdelijke leden.

Bekijk hier de volledige speech van de koning (zonder ondertitels)

Videospeler inladen...

Balliauw: "Zitje in Veiligheidsraad is heel gegeerd"

Videospeler inladen...

Meest gelezen