Videospeler inladen...

Macron meets Trump: de vijf opvallendste momenten

De Franse president Emmanuel Macron is te gast bij zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump, het eerste officiële staatsbezoek in Washington onder het presidentschap van Trump. Op de agenda van dinsdag stonden enkele belangrijke internationale kwesties. Maar ook de kennelijk innige vriendschap tussen beide leiders werd flink tentoongespreid. Wij selecteerden voor u vijf opvallende momenten. 

Faire la bise

Een eerste opvallende moment was er al bij de ontvangst aan het Witte Huis dinsdagochtend. Macron deed de begroeting op zijn Frans: met een kus op beide wangen van Trump. De Amerikaanse president leek een beetje verrast door die bisous. De kus werd later tijdens de persconferentie nog eens herhaald (zie tweet onder video). 

De Macrons hadden ook een cadeau mee: een wintereik uit Frankrijk. De presidenten gooiden er in de tuin van het Witte Huis nog wat aarde bij. De eik komt van een militaire begraafplaats in Frankrijk, waar Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog begraven liggen. "Een herinnering aan datgene dat ons verbindt", tweette de Franse president. "Ik hou van de boom. Het is een grote eer", aldus Trump. 

Videospeler inladen...

Chapeau Melania

Zoals steeds bij dergelijke evenementen wordt ook het vestimentaire druk becommentarieerd. Deze keer viel de witte hoed van de Amerikaanse first lady Melania Trump op, een werk van de Frans-Amerikaanse ontwerper Hervé Pierre. Ook de Franse première dame Brigitte Macron droeg een wit ensemble.

In de namiddag was er voor de dames tijd voor een culturele uitstap. Het ging richting de National Gallery of Art in Washington, waar een tijdelijke expositie van de Franse schilder Paul Cézanne loopt.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump over Macron: "Hij is perfect"

Tijdens het persmoment in de Oval Office van het Witte Huis vond Trump de gelegenheid om zijn goede relatie met de Franse president tentoon te spreiden. En dat deed hij niet zonder een sneer naar de aanwezige pers. "Meneer de president, ze zeggen allemaal wat voor een uitstekende relatie wij hebben. En ze hebben het bij het rechte eind. Het is geen fake news, eindelijk!"

Kort daarna ging het er eventjes erg aandoenlijk aan toe tussen beide heren. Trump nam een beetje roos weg dat blijkbaar op het kostuum van Macron lag. "We moeten hem perfect maken. Hij ís perfect." We zagen daarop een breed lachende Macron.

Videospeler inladen...

Onenigheid maar toenadering over Iran

De twee presidenten hadden het uiteraard ook over belangrijke politieke kwesties. Met name over Iran zitten beide heren niet op dezelfde lijn. Trump vindt het nucleaire akkoord met Teheran uit 2015 een slechte deal en wil ervan af. Macron blijft het nucleaire akkoord verdedigen.

"We hebben een erg diepgaande discussie hierover gevoerd", zei Macron achteraf op de persconferentie. De Franse president verklaarde met Washington te willen samenwerken om op lange termijn tot een nieuw akkoord met Iran te komen. "Iets nieuws dat al onze bezorgdheden behandelt", lijkt Macron enigszins de Amerikaanse president te willen sussen. Trump had alvast een waarschuwing klaar voor Iran: "Ze zullen grote problemen krijgen als ze hun nucleaire programma hervatten".

Ook andere kwesties werden besproken, zoals het klimaatakkoord van Parijs, migratie, Noord-Korea. Na de persconferentie plaatste president Macron een alleszeggende foto op Twitter over de samenwerking tussen de VS en Frankrijk.

Het diner

De dag werd afgesloten met een staatsdiner in het Witte Huis, minutieus voorbereid door Melania Trump. De Amerikaanse first lady koos voor een decoratie met gouden en crèmekleurige toetsen. Entertainment wordt voorzien door de Washington National Opera van het Kennedy Center.

(lees verder onder de tweets)

De gasten kregen een Amerikaans menu met "nuances van Franse invloed" voorgeschoteld, met onder meer een taartje van geitenkaas, lamsvlees en als dessert een nectarinetaart met ijs.

Wijn mocht er uiteraard ook niet ontbreken. De witte wijn was een Chardonnay van het domein "Evenstad Reserve", de druivenplanten kwamen uit de streek van Dijon en zijn "gegroeid in de vulkanische grond van de Amerikaanse staat Oregon". De rode wijn was een pinot noir "Laurène" uit 2014 met als motto "French soul, Oregon soil" (Franse ziel, uit de grond van Oregon).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen