Videospeler inladen...

Macron roept Trump op mee te werken aan nieuwe nucleaire deal met Iran  

Donald Trump en Emmanuel Macron blijven het oneens over het nucleair akkoord met Iran. Dat akkoord moet verhinderen dat Teheran kernwapens kan produceren. In 2015 ondertekende Iran een akkoord  om zijn nucleaire activiteiten terug te schroeven. Maar dat akkoord is volgens Donald Trump waardeloos.

Op een beleefde persconferentie, waarbij Donald Trump en Emmanuel Macron elkaar bloemetjes toezwaaiden, viel toch op dat de Verenigde Staten en Frankrijk nog altijd niet op dezelfde lijn zitten tegenover Iran. De Franse president Macron blijft het nucleair akkoord met Teheran, dat van 2015 dateert, verdedigen. Maar Macron toont begrip voor de stellling van Donald Trump, die het akkoord met Iran al verschillende keren waardeloos noemde.

Daarom roept Macron de Amerikaanse president op om samen te werken aan een nieuw akkoord met Teheran. We moeten tot 2025 elke nucleaire activiteit van Teheran verbieden, zei Macron, en we moeten op de lange termijn vermijden dat Teheran kernwapens kan ontwikkelen. "Samenwerken met de Iraanse leiders is de enige weg naar stabiliteit; het doel moet een nieuwe overeenkomst zijn, waarbij ook Rusland en Turkije betrokken zijn",  verklaarde de Franse president.

Meest gelezen