Videospeler inladen...

Mathias Sercu: "Hologram Roy Orbison is als een wassen pop van madame Tussauds die beweegt"

Morgen vindt in Antwerpen een "optreden" van Roy Orbison plaats. Het gaat om een concert waarbij een hologram van de overleden Amerikaanse muzikant verschijnt. Mathias Sercu ging kijken in Rotterdam, maar is niet echt onder de indruk.

"In dreams: hologram tour 2018": onder die noemer vindt momenteel een opmerkelijke tournee in de geest van Roy Orbison plaats. Letterlijk dan: de Amerikaanse muzikant is bijna 30 jaar overleden, maar dankzij de nieuwste technologie weten de organisatoren hem alsnog het podium op te toveren in de vorm van een hologram.

Morgen staat een concert in de Stadsschouwburg Antwerpen op het programma. Daarbij zal het orkest Sinfonia Rotterdam live spelen terwijl de opgenomen stem van Orbison weerklinkt. Mathias Sercu ging het geheel gisteren al bekijken en beluisteren in Rotterdam en brengt vanavond verslag uit in "Van Gils & gasten" op Eén.

Je mist de interactie met het publiek, de essentie van een livegevoel ontbreekt

"Het is een illusie met licht", zegt Sercu over het hologram. "Het is net alsof hij op het podium staat. Toch moest ik de hele tijd lachen. Het orkest begon, op een scherm waren beelden van vroeger te zien... en plots verscheen het hologram."

"Je kan het vergelijken met een heel goed gemaakte wassen pop van madame Tussauds die beweegt. Na een tijdje dacht ik: doe dat hologram maar weg en laat me gewoon luisteren. Je mist de interactie met het publiek, de essentie van een livegevoel ontbreekt."

Orbison is niet de enige overleden ster die op deze manier uit de dood opstaat. Ook Maria Callas treedt sinds kort als hologram op, ruim 40 jaar na haar dood. In november strijkt "Callas in concert: the hologram tour" neer in Bozar in Brussel.

Meest gelezen