Meer valpartijen in bus en tram door smartphones: MIVB onderneemt actie

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB start met een campagne die mensen moet aanmoedigen om zich beter vast te houden in trams en bussen. Bij plotse remmanoeuvres registreerde de MIVB vorig jaar 620 valpartijen, een cijfer dat in de lift zit.

"Het stijgende aantal valpartijen heeft waarschijnlijk rechtstreeks verband met het gebruik van onze smartphone", zegt woordvoerder Guy Sablon. "Mensen die hun smartphone in de hand hebben, concentreren zich daarop en vergeten zich zo vast te houden. Bovendien word je daardoor nog meer verrast als er plots geremd wordt." Vandaar ook de campagneslogan: "Je vasthouden, daar bestaat nu eens geen app voor".

Kneuzingen en breuken

Om te illustreren welk risico je neemt als je je niet vasthoudt bij een noodstop nodigde de MIVB een Amercian football-team uit. Zij stonden recht in een tram die een noodstop maakte. Gelukkig droegen de spelers beschermende kledij want ze werden allemaal naar voor gekatapulteerd (zie filmpje). Heel wat reizigers hadden afgelopen jaar minder geluk want bij de 620 valpartijen raakten er ook heel wat reizigers gewond. Dat ging van kneuzingen tot ernstige breuken.

Goeie raad

Wie tram of bus neemt, zoekt dus best altijd een zitplaats. Is die er niet dan hou je je best vast aan de handgrepen bovenaan of aan de stangen. Je kan ook je benen wat meer uiteen zetten om zo stabieler te staan.

Meest gelezen