N-VA probeert een doorbraak te forceren in 11 Brusselse gemeenten

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de lijsttrekkers voor 11 Brusselse gemeenten voorgesteld. De partij komt met lijsten in Anderlecht, Brussel-Stad, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem,
Sint-Jans-Molenbeek en Ukkel. Ze neemt daarbij de gevestigde -Franstalige - politieke orde in het vizier.

"Brussel is ook van ons en dat zullen we tonen", zei een strijdvaardige Theo Francken. De grote punten die tijdens de voorstelling naar voren kwamen, waren veiligheid, het Kanaalplan en migratie. "We zullen de vinger aan de pols houden", aldus Francken. 

In Brussel-Stad is het door de PS gedomineerde stadbestuur de schietschijf. "Ik geloof niet in een verandering die door de PS en burgemeester Close wordt aangebracht", zegt lijsttrekker Johan Van den Driessche. "Ik kan mij moeilijk inbeelden dat iemand die 20 jaar in dat partijapparaat heeft meegedraaid en die eigenlijk mee symbool staat voor het laksisme en de achterkamerpolitiek die verandering zal brengen."

In Schaarbeek is DéFI-burgemeester Bernard Clerfayt kop van Jut omdat hij de transmigranten van het Maximiliaanpark niet wil laten aanpakken. "Voor mij is dat een teken van hoe hij eigenlijk naar illegaliteit kijkt en er niet op reageert", zegt lijsttrekker Cieltje Van Achter. "Dat zie je in alle verschillende aspecten: de illegale transmigranten, verkeersveiligheid, drugproblematiek, inbraken. Daarin moet echt verandering komen."

Hieronder de 11 lijsttrekkers die vanmorgen zijn voorgesteld.

 • Anderlecht: Gilles Verstraeten (voorzitter Jong N-VA Brussel, adviseur N-VA-fractie in Brussels Parlement).
 • Brussel-Stad: Johan Van den Driessche (gemeenteraadslid en fractieleider in Brussels Parlement).
 •  Evere: Philip Surmont (voorzitter N-VA-afdeling Schaarbeek-Everer-Sint-Joost).
 • Ganshoren: Karl Vanlouwe (Vlaams Parlementslid, ondervoorzitter Senaat).
 • Jette: Sara Rampelberg (gemeenteraadslid, arrondissementeel voorzitter N-VA Brussel).
 • Koekelberg: Aster Van De Velde (voorzitter N-VA-afdeling Koekelberg-Ganshoren-Sint-Agatha-Berchem).
 • Oudergem: Liesbet Dhaene (Brussels Parlementslid).
 • Schaarbeek: Cieltje Van Achter (Brussels Parlementslid en nationaal ondervoorzitter N-VA).
 • Sint-Agatha-Berchem: Thomas Villa (nationaal secretaris Jong N-VA, parlementair medewerker in Kamer van Volksvertegenwoordigers).
 • Sint-Jans-Molenbeek: Laurent Mutambayi (adviseur en adjunct-woordvoerder staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken).
 • Ukkel: Margareta De Belder (secretaris arrondissementsbestuur N-VA Brussel).
Videospeler inladen...

Meest gelezen