Nieuwe sandalen voor Heilig Bloedprocessie

De organisatoren van de Heilig Bloedprocessie in Brugge hebben dit jaar flink geïnvesteerd in nieuwe sandalen voor de figuranten. Ze hebben duizend paar gekocht, aan 33 euro. Sommige van de oude sandalen waren tientallen jaren oud en waren tot op de draad versleten.

Moeilijk te vinden

De nieuwe sandalen vinden, was wel een stuk moeilijker dan verwacht, want het modelletje dat ze in Brugge gebruiken, kan je niet zo maar in de handel vinden. "We hebben in België geen bedrijf gevonden dat die sandalen wou of kon maken. Dit soort sandalen kan je helaas niet zomaar in een winkel vinden. We hebben dus echt een nieuw ontwerp moeten laten maken", vertelt coördinator Mathieu Clarysse.

Vernieuwingen

De sandalen zijn één van de grootste vernieuwingen dit jaar. Wat ook erg zal opvallen, zijn de twintig feestelijke vlaggen die sinds gisteren de hoofdstraten van de stad kleuren. Het thema van de nieuwe vlaggen is het lijdensverhaal van Jezus. Ze hangen traditiegetrouw twee weken voor Brugges schoonste dag uit en blijven nadien nog een weekje hangen. Nog nieuw is het kostuum van het Getuigeniskoor: 51 figuranten krijgen een zwart gewaad met rood en wit, vergezeld door de afbeelding van een pelikaan die verwijst naar het Heilig Bloed. Tot slot zitten ook de vendeliers, die de processie afsluiten, in het nieuw. Alles samen zijn de "renovaties" goed voor een kostprijs van 68.500 euro.

Aangepast parcours

De Heilig Bloedprocessie vindt plaats op donderdag 10 mei en volgt opnieuw een aangepast parcours. Dit keer start de processie aan de Dijver, omdat de Oude Burg vorig jaar niet ideaal bleek. De puzzel zou dit jaar beter in elkaar moeten passen. Eindigen doet de processie dit keer op de Markt.

Heilig Bloedprocessie Brugge

Meest gelezen