Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Onderzoeker Cambridge Analytica minimaliseert rol in dataschandaal Facebook

Vandaag werd onderzoeker Aleksandr Kogan ondervraagd door een commissie van het Britse parlement. Volgens Kogan heeft Facebook hem onterecht als zondebok opgevoerd inzake het dataschandaal. 

Kogan is de onderzoeker die voor Cambridge Analytica data van miljoenen Facebookgebruikers buitmaakte via een door hem ontwikkelde persoonlijkheidstest. De man kwam in het oog van een mediastorm terecht toen bleek dat die data vermoedelijk gebruikt werden om de Amerikaanse verkiezingen en de stemming voor de Brexit te beïnvloeden. 

Facebook en Cambridge Analytica hebben Kogan in eerste instantie de schuld gegeven van het vermeende misbruik van die gegevens. Maar hijzelf beweert dat de bedrijven hem onterecht als zondebok opvoeren inzake het schandaal. Volgens de academicus waren de gegevens die hij met zijn persoonlijkheidsenquête verkreeg eigenlijk niet nuttig voor adverteerders. “Als het de bedoeling was om meer gerichte advertenties op Facebook te plaatsen, dan denk ik dat ons project weinig tot zelfs geen zin had,” zei Kogan tijdens de commissie.

Hij minimaliseert daarmee zijn eigen aandeel in het hele dataschandaal en schuift de hete aardappel door naar Facebook. "In feite kunnen bedrijven gebruikersprofielen ook veel efficiënter analyseren wanneer ze de tools gebruiken die het Facebookplatform hen aanbiedt. Ons project was daar niet geschikt voor”. 

Aleksandr Kogan vertelde de parlementsleden ook nog dat Facebook hem de gebruikersgegevens had overhandigd zonder dat hij daarvoor een contract- of licentieovereenkomst moest tekenen. Er waren ook geen  gebruiksvoorwaarden vastgelegd toen ze met elkaar gingen samenwerken: "Facebook heeft ons de gegevens gewoon gegeven. Er was geen enkele schriftelijke overeenkomst, ze gaven ze ons gewoon."

AFP ImageForum

Meest gelezen