(c) Turtle Rock Scientific / Science Source

Ook Zwitserland liet export van mogelijk bestanddeel voor zenuwgas toe naar Syrië

Een chemische stof die gebruikt kan worden om het zenuwgas sarin te maken, is geëxporteerd van Zwitserland naar Syrië met goedkeuring van de Zwiterse autoriteiten.  Dat heeft het Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO) toegegeven in Bern. De stof isopropanol is vrij verkrijgbaar in Europa en wordt vaak gebruikt als oplosmiddel.

In juni 2014 leek het aanvaardbaar om toe te laten dat de chemische stof isopropanol zou verscheept worden naar een privaat Syrisch farmaceutisch bedrijf, zei SECO aan het Zwiterse nieuwsagentschap ATS. Het bevestigde daarmee de informatie van de Franstalige openbare omroep RTS. SECO voegde eraan toe dat het intussen van mening is veranderd. "Na de jongste ontwikkelingen rond het vermoedelijk gebruik van chemische wapens, en de ernstige verslechtering van de situatie de voorbij jaren moet een dergelijke export hoogstwaarschijnlijk stilgelegd worden", zei SECO.

Isopropanol, dat vrij verkrijgbaar is in Europa en dikwijls gebruikt wordt als oplosmiddel, kan gebruikt worden om sarin te vervaardigen, een zenuwgas dat vermoedelijk meer dan honderd mensen doodde in de Syrische oorlog. In mei 2014 bevestigden een gemeenschappelijke missie van de Organisatie van het Verbod op Chemische Wapens (OPVC) en de Verenigde Naties dat alle voorraden chemische wapens van de Syrische staat vernietigd waren.

Maar het internationaal verdrag dat chemische wapens verbiedt, verbiedt geen isopropanol, berichtte RTS. Voorraden van de Syrische farmaceutische industrie vielen niet onder het verdrag en werden niet vernietigd, zegt SECO.

In ons land vervolgt de douane drie Vlaamse bedrijven omdat ze niet de nodige vergunningen hebben voorgelegd bij de export van chemische producten van België naar Syrië. Een van de vier chemicaliën bleek isopropanol.

Meest gelezen