Brussels parket heeft al sinds januari actieplan voor probleemwijk in Anderlecht

Het parket van Brussel werkt al sinds januari met een actieplan voor de problemen in de wijk Peterbos in Anderlecht. "In januari heeft de Procureur des Konings de korpschef van de lokale politie er op gewezen dat er een toenemend aantal feiten van geweld op de politie werd gepleegd", zegt Ine Van Wymersch van het parket van Brussel. "De politie heeft toen instructies gekregen zodat het onderzoek naar al die feiten zo vlot mogelijk verloopt. De burgemeester heeft in maart een brief gekregen waarin dat actieplan wordt toegelicht."

In de Peterboswijk in Anderlecht zijn er de laatste tijd al verschillende incidenten geweest. Zo werden drie MIVB-controleurs gisteren nog aangevallen door verschillende jongeren. Eén iemand kon worden opgepakt, maar werd vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. In het onderzoek naar de aanval op de "Terzake"-ploeg kon nog niemand opgepakt worden. 

In totaal heeft het parket al een tiental dossiers geopend voor poging tot doodslag in de wijk. Tot nu toe kon één verdachte opgepakt en aangehouden worden. 

Sinds januari is er een actieplan van kracht

De burgemeester deed gisteren nog een oproep naar justitie om de problemen in de wijk onder controle te krijgen. Maar het parket benadrukt dat er al sinds januari een actieplan - met een aantal maatregelen - van kracht is. 

"Sinds januari is er één magistraat in de dienst permanentie die alle pv’s uit Peterbos centraliseert”, zegt Ine Van Wymersch van het Brussels parket. "Het is zo dat de politie wordt gevraagd om bij elk feit de magistraat van wacht in te lichten. Daarnaast worden alle processen-verbaal per drager binnen de 24u naar het parket gebracht, waar ze dus worden gecentraliseerd. Ook worden alle magistraten wekelijks gebrieft over het actieplan."

Meest gelezen