Karin Borghouts

Herkent u deze 5 kerken in Gent?

Het STAM pakt uit met een digitale tentoonstelling die meer dan 40 parochiekerken in Gent in beeld brengt. Sommige gebouwen zijn eeuwenoud, andere dateren van na WO II. De beelden zijn van de hand van Karin Borghouts.

"Om over na te denken: 46 Gentse parochiekerken": zo heet de jongste digitale tentoonstelling van het STAM in Gent. Ze bouwt voort op een fysieke tentoonstelling die in 2014 in het stadsmuseum was te zien en belicht de 46 parochiekerken die de stad op dat moment rijk was.

Karin Borghouts maakte destijds de foto's en werkte ook aan de digitale tentoonstelling mee. "Dit project vloeit voort uit de herbestemming die zich voor veel kerken opdringt", vertelt ze aan VRT NWS. "Gent is hierin een pilootstad. Veel kerken staan leeg en krijgen een andere functie. Met de tentoonstelling willen we mensen sensibiliseren."

Zowel iconische kerken als de Sint-Niklaaskerk op de Korenmarkt als minder bekende kerken als de Sint-Catharinakerk in Wondelgem komen in de digitale tentoonstelling voor. Sommige kerken zijn intussen verkocht. Zo is de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede op het eiland Malem sinds 2015 in handen van de Circusplaneet die het interieur in een circuszaal heeft omgetoverd.

Kerken zijn rustige en veilige plekken waaraan we aandacht moeten besteden

"Ik vind het speciaal om kerken te fotograferen", zegt Borghouts. "Het zijn rustige en veilige plekken waaraan we aandacht moeten besteden. We zien ze niet meer staan, maar ze zijn er wel degelijk. We moeten nadenken over wat we met die gebouwen willen doen."

"Ik heb geprobeerd om alle kerken op uniforme wijze in beeld te brengen, zoveel mogelijk vanuit hetzelfde camerastandpunt. Hiervoor gebruikte ik speciale lenzen want het is niet makkelijk om zulke hoge gebouwen in een beeld te vatten."

De volledige digitale tentoonstelling kan u bekijken op de website van het STAM. Hieronder tonen we u 5 kerken. Kunt u ze thuisbrengen?

1. Sint-Annakerk

Karin Borghouts

2. Parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede

Karin Borghouts

3. Parochiekerk Sint-Antonius abt

Karin Borghouts

4. Sint-Niklaaskerk

Karin Borghouts

5. Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk

Karin Borghouts

Meest gelezen