PVDA hoopt de derde partij van Antwerpen te kunnen worden

De PVDA trekt bij de gemeenteraadsverkiezingen naar de Antwerpse kiezer met lijsttrekker Peter Mertens gevolgd door een team van jonge en "diverse" kandidaten. Op de nummers 2, 3 en 4 vrouwen: Borgerhouts districtsschepen Zohra Othman, gemeenteraadslid Mie Branders en OCMW-raadslid Lise Vandecasteele. Mertens stelt dat PVDA misschien zelfs de op twee na grootste partij kan worden in de Scheldestad.

Nog in de top tien van de PVDA-lijst staat gemeenteraadslid Mohamed Chebaa op de 5e plaats, woordvoerder en voormalig Vlaams lijsttrekker Jos D'Haese op 7, districtsraadslid in Deurne Kristof Vissers op 9 en Antwerps districtsraadslid Nadine Peeters op 10.

Er zijn ook twee nieuwkomers: Özgür Gümüs, een jeugdwelzijnswerker op het Kiel, en Encieh Jozaghi, een maatschappelijk werkster die zich vooral met minderjarige asielzoekers bezighoudt. Zij staan respectievelijk op de zesde en achtste plaats. Lijstduwer wordt gemeenteraadslid Dirk Van Duppen, bekend van onder meer zijn strijd voor gezonde lucht.


In 2012 was de extreemlinkse PVDA nog dé verrassing in Antwerpen door vanuit het niets 4 zetels te halen. "We zullen blij zijn als we die acht procent kunnen consolideren en tegelijkertijd doorbreken in de andere centrumsteden", zegt Peter Mertens. "Maar we geloven ook dat we nog kunnen groeien naar vijf, zes of meer zetels. De partij van de Keizer (de N-VA van Bart De Wever, red.) zal wel ongenaakbaar blijven, maar voor de plaatsen daarna is het knokken. Misschien kan PVDA zelfs de derde partij van Antwerpen worden."

De volledige PVDA-lijst wordt pas op 17 juni voorgesteld. Mertens zegt dat alle kandidaten "actieve Antwerpenaars" moeten zijn: "Wij kiezen niet voor BV's of postjespakkers." 

Meest gelezen