Rik Van Cauwelaert over N-VA in Brussel: "Ze zetten in op hun sterkste programmaonderdeel"

Volgens journalist en Brussel-kenner Rik Van Cauwelaert is het geen toeval dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zich zo ostentatief profileert in de hoofdstad door elf lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen voor te stellen. Volgens Van Cauwelaert moet je deze verkiezingen zien als aanloop naar de federale en regionale verkiezingen van volgend jaar.

"Dit is een algemene repetitie voor wat volgt in mei 2019", zegt Van Cauwelaert in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en de federale en regionale verkiezingen zullen naadloos in elkaar overgaan."

In dat verband spelen ook de peilingen een rol. "In de laatste peilingen heeft de N-VA een ongelooflijke 6 procent gehaald in Brussel. Dat betekent dat ze alles meepakt wat Vlaams is", zegt Van Cauwelaert. "Als dat gebeurt, is er langs Franstalige kant geen enkele andere keuze dan met de N-VA te regeren."

Nochtans hebben aan Franstalige kant zowel PS, CDH als DéFI al aangegeven onder geen enkel beding met de N-VA te willen samenwerken. "Dan dreigt een communautaire patstelling", waarschuwt Van Cauwelaert.

Ze hoeven niet over het communautaire te spreken

Rik Van Cauwelaert in "De wereld vandaag"

Een partij die streeft naar Vlaamse onafhankelijkheid en die goed scoort in Brussel: hoe rijm je dat tesaam? "Ze hoeven niet over het communautaire te spreken", zegt Van Cauwelaert. "Daarom zetten ze in op het sterktste onderdeel van hun programma, namelijk veiligheid." Hij wijst erop dat zowel Theo Francken als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoog scoren in de populariteitspolls bij de Franstaligen. Het zou wel eens kunnen dat de N-VA op die manier nogal wat stemmen wegkaapt bij de MR, en zelfs bij de PS.

Brussel wordt heel belangrijk

Rik Van Cauwelaert in "De wereld vandaag"

Sterker worden door de andere kant te verzwakken, het kan een strategie zijn die loont. "De verkiezingen van volgend jaar zijn koffiedik kijken voor iedereen", aldus Van Cauwelaert. In Vlaanderen heb je een N-VA die onbedreigd aan de top staat, in Wallonië gaan stemmen op voor een progressief front van PS, PTB en Ecolo, en in Brussel rijst de vraag hoe de migranten van de tweede en derde generatie gaan stemmen na de terreurtoestanden van de voorbije jaren. "Brussel wordt heel belangrijk", denkt Van Cauwelaert.

Meest gelezen