Gezocht: proefpersonen voor vaccin tegen geelzucht

Het centrum voor vaccinologie van het UZ Gent is gespecialiseerd in het testen van vaccins en zoekt nu testpersonen voor een middel tegen geelzucht. 

Neen, je hoeft niet bang te zijn dat er iets zou misgaan, of dat je erg veel last hebt van de bijwerkingen, zeggen Raina en Jarryt, die allebei al nieuw ontwikkelde vaccins hebben getest.

Raina deed mee aan twee testen, een eerste voor een vaccin tegen het RSV-virus dat problemen geeft met de luchtwegen bij oudere mensen en jonge kinderen. En nu test ze een vaccin tegen de ziekte van Lyme.

"Ik wil een bijdrage leveren aan de wetenschap zodat deze ziektes in de toekomst minder problemen geven en minder voorkomen dan nu." Ze is er gerust in omdat ze weet dat zo'n test van een vaccin in verschillende stadia verloopt en alles van zeer nabij opgevolgd wordt door de dokters. Van nevenwerkingen heeft ze bij geen enkele van de twee studies last gehad. Maar je weet natuurlijk niet of je het echte medicijn hebt gekregen, dan wel een placebo. 

Als het om een zogenoemde blinde studie gaat, weet ook de arts niet of hij bij een testpersoon het echte medicijn, of het placebo toedient. Maar er zijn wel andere mensen die dat opvolgen en bijhouden, zegt professor Isabelle Leroux-Roels. De dokters bestuderen hoe alle testpersonen reageren en kunnen dan conclusies trekken uit de verschillende resultaten.

België aan de top

Ons land staat samen met Denemarken in Europa aan de top van klinische studies en ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Zo'n 170.000 mensen nemen per jaar deel aan klinische proeven, bijna nergens anders gebeurt dat zoveel. En gelukkig maar zegt de professor, want zonder testpersonen geen nieuwe medicijnen.

Het vaccinatiecentrum in Gent test jaarlijks zes tot acht nieuwe vaccins, bijvoorbeeld vaccins tegen HIV, baarmoederhalskanker, RSV, tuberculose, malaria en ga zo maar door.

Zonder testpersonen kunnen vaccins niet op de markt komen, zegt professor Leroux-Roels. Zo zoekt het vaccinatiecentrum momenteel testpersonen voor een vaccin tegen hepatitis B, een vorm van geelzucht.

Het is heel moeilijk om er mensen voor te vinden, want sinds de jaren '90 worden kinderen standaard ingeënt tegen die ziekte. Soms krijgen mensen op het werk ook die inentingen, en voor de test hebben we mensen nodig die het vaccin nog niet hebben gekregen, zegt de professor.

Dus als u gezond bent en tussen 18 en 45 jaar en nog niet bent ingeënt tegen hepatitis B, dan komt u in aanmerking om deel te nemen aan een studie

Jarryt is een student die voor het eerst deelnam aan een test van een vaccin tegen polio. Het is een vaccin dat voor het eerst op mensen werd getest, maar dat schrikte hem niet af.

"Ik ben op geen enkel moment ongerust geweest dat er iets zou misgaan", zegt hij. "Omdat ik studeerde bij de professoren die de studies uitvoeren en omdat ik zelf weet hoe vaccins ontwikkeld worden, wilde ik graag meewerken aan een test." 

En wordt dat betaald?

Dat er een vergoeding van 300 euro bij kwam, speelde voor Jarryt ook een rol. Hoeveel je krijgt voor je medewerking hangt af van de duur van de studie en het aantal keer dat je ervoor naar het ziekenhuis moet komen.

In het geval van Jarryt duurde de test 6 maanden en in het begin moest hij enkele keren naar het ziekenhuis voor opvolging, maar naar het einde toe ging dat telefonisch. 

kasto80

Meest gelezen