Twee vliegtuigen vlogen te dicht bij elkaar boven Leuven

Op 23 februari zijn twee toestellen elkaar te dicht genaderd ten zuidoosten van Leuven. Dat meldt de federale overheidsdienst Mobiliteit. Het incident wordt onderzocht.

Het luchtvaartincident gebeurde op een hoogte van ongeveer twee kilometer. Beide toestellen waren opgestegen op Brussels Airport. Ze naderden elkaar horizontaal tot op ongeveer 1,3 nautische mijl (2,4 kilometer), terwijl dat normaal minstens drie nautische mijl zijn. Het hoogteverschil bedroeg 684 voet (208 meter), terwijl dat minimaal 1.000 voet moet zijn, klinkt het.

Het incident is gemeld aan de Air Accident Investigation Unit (AAIU), die een onderzoek is gestart. Luchtverkeersleider Belgocontrol geeft geen verdere details vrij, maar stelt dat elk incident wordt gemeld en onderzocht. "Het intern onderzoek en het onderzoek van het AAIU zullen uitwijzen welke lessen we kunnen trekken", luidt het.

Vorig jaar, op 1 januari 2017, was er een gelijkaardig incident boven Oost-Vlaanderen.  Een Egyptisch vrachtvliegtuig, een Airbus A300 via Keulen onderweg naar Caïro, dat opgestegen was op de luchthaven van Oostende botste toen bijna met een passagierstoestel van Air France. De Airbus A320 was op weg van Parijs naar Amsterdam. 

Meest gelezen