Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Vluchtelingen mogen toch niet doorreizen naar Griekse vasteland

De Griekse asieldienst gaat het besluit van de Griekse Raad van State naast zich neerleggen. Het besluit hield in dat vluchtelingen die na 17 april aankomen op de Griekse eilanden mochten verder reizen naar het vasteland. Daar konden ze zich laten registeren.

De Raad van State in Griekenland had vorige week geoordeeld dat het illegaal is om vluchtelingen op de Griekse eilanden tegen te houden. De uitspraak kwam er nadat een ngo een klacht had ingediend tegen de ellendige situatie en vastzittende vluchtelingen op de eilanden. 

De beslissing van de Raad van State werd genomen toen de asieldienst even zonder directeur zat. Op 18 april is er een nieuwe directeur aangesteld en die heeft de beslissing opgeheven. 

Volgens officiële cijfers zitten zo'n 15.500 vluchtelingen vast op de Griekse eilanden of 'hotspots', zoals Kos en Lesbos. De Griekse Raad voor Vluchtelingen gaat in beroep tegen de uitspraak van de Griekse asieldienst. 

Meest gelezen