Kate Middleton luttele uren na haar bevalling in 2013, 2015 en 2018.

Wat is de impact van een "perfecte"' Kate Middleton op andere vrouwen die pas zijn bevallen?

Telkens Kate Middleton een kind op de wereld zet, groet ze enkele uren later al piekfijn uitgedost de pers. Na de geboorte van haar 3e kind was dat niet anders. Volgens auteur en columnist Celia Ledoux blijft dit niet zonder gevolgen voor andere vrouwen die pas zijn bevallen.

Stralend in een keurige rode jurk, met de haren mooi gecoiffeerd en op hoge hakken: zo is Kate Middleton gisteren even voor 19 uur onze tijd buiten voor de Lindo Wing van het Saint Mary's Hospital in Londen verschenen om samen met haar echtgenoot prins William hun 3e kind aan de pers en de wereld voor te stellen.

Nauwelijks 7 uur eerder was de hertogin van Cambridge bevallen. Ook na de geboorte van haar eerste 2 kinderen in 2013 en 2015 pronkte ze luttele uren later al piekfijn uitgedost voor de camera's. In het Verenigd Koninkrijk is het dan wel de gewoonte dat kersverse mama's de materniteit al snel verlaten, toch vragen veel vrouwen en mannen zich af hoe ze het klaarspeelt en waarom ze dat doet.

Volgens Celia Ledoux legt Middleton met haar meticuleuze voorkomen de lat hoog voor andere vrouwen die pas zijn bevallen. Dat zegt de auteur en columnist in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Standaardmama"

Over de hoogopgeleide en goed geïnformeerde vrouwen maakt Ledoux zich weinig zorgen. Anders is het volgens haar met de "standaardmama" gesteld. "Op een of andere manier heeft het prachtige plaatje van Kate een invloed op haar."

"Na 2 dagen moet ze al in de zetel zitten, niet in pyjama, maar netjes aangekleed. Nochtans heeft ze fysiek, emotioneel en hormonaal alle mankementen die andere mama's hebben. Ondertussen ontvangt ze het kraambezoek en haalt ze cadeaus af. Ze gaat over haar grenzen. Welke medische gevolgen heeft dit? In hoeverre veroorzaakt zo'n snelle opstart depressies en burnouts?"

"Risicogroep"

Daarnaast onderscheidt Ledoux een 3e groep die ze een "risicogroep" noemt. "Het is een veelvormige groep, vaak lager opgeleide en kansarme mensen die het op welke manier dan ook moeilijk hebben. Ze komen vaak niet eens in beeld. De materniteit verwijst hen door naar vroedpraktijken, maar daar komen ze vaak nooit aan."

Toch toont ze begrip voor Middleton. "Ze is een vrouw én ze is een symbool. Als ik als vrouw de pers uit mijn privéleven kon houden door even buiten te gaan staan, zou ik het ook doen. Daarbij zou ik het vertikken om er slecht uit te zien.

"Er wordt zo ongelooflijk veel kritiek geleverd op vrouwenlichamen dat we er eigenlijk geen zaken mee hebben hoe Middleton eruit ziet", besluit Ledoux.

Videospeler inladen...

Meest gelezen