2011 Getty Images

Wat betaal je nu voor drugs?

In ons land worden drugs al jaren aan dezelfde prijzen verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Gent. Terwijl veel zaken de afgelopen jaren duurder werden, bleven drugs bij ons opvallend goedkoop, zeker in vergelijking met het buitenland. En dat komt onder meer door de haven van Antwerpen.

"Voor cocaïne betaal je al jaren zo'n 50 euro per gram, een xtc-pil kost tussen 4 en 6 euro", zegt onderzoekster Tina Van Havere van de Hogeschool Gent.

Van Havere werkt elk jaar mee aan een internationaal onderzoek naar druggebruik (The Global Drug Survey). "Dat de prijzen bij ons zo laag blijven heeft alles te maken met onder meer de haven van Antwerpen.  Veel drugs komen via onze havens binnen en dan pas vertrekken ze naar de rest van de wereld."

"Terwijl een gram cocaïne bij ons 50 euro kost is dat in pakweg Australië al snel 200 euro. Ook xtc loopt in andere landen op tot een tienvoud van de prijzen bij ons." Voor cannabis betaal je dan weer zo'n 5 euro voor een joint.

Experimenteergedrag

Die opvallend lage prijzen leiden volgens verschillende hulpverleners ook tot meer experimenteergedrag bij jongeren. "De prijs van een xtc-pil ligt in veel gevallen lager dan een alcoholische cocktail", zegt Kristof Bryssinck van Plug-INN, de jongerenwerking van Free Clinic.

De stap is dan soms snel gezet. Ook advocate Tanja Smit die vaak drugzaken pleit, erkent de lage prijzen. "Het maakt het voor jongeren erg laagdrempelig om drugs te gebruiken, met vaak alle gevolgen van dien." 

Met vragen kan u terecht bij Tele-Onthaal of bij de Druglijn

Meest gelezen