Videospeler inladen...

Zo ontwijkt Macron de "Trumpshake": met kussen op de wangen

De Franse president Emmanuel Macron is op staatsbezoek bij zijn Amerikaanse collega Donald Trump. "Ze komen op een vreemde manier erg goed met elkaar overeen", zegt correspondent Michiel Vos vanuit de VS in "De ochtend" op Radio 1. Macron kust bij aankomst Trump op beide wangen.

Macron is met alle egards ontvangen in de Verenigde Staten. "Macron is een president die Trump aan lijkt te kunnen", zegt Vos. "Macron geeft zelf aan dat ze beiden niet de conventionele politiek vertegenwoordigen en dat ze daardoor zo overeenkomen. Zowel de verkiezing van Macron en zeker die van Trump was een verrassing. Het zijn buitenstaanders die het politieke systeem hebben overgenomen."

De aankomst van Macron aan het Witte Huis in Washington DC was dan ook opvallend. "Macron kuste Trump op beide wangen", beschrijft Vos. De Franse president lijkt hiermee de befaamde "Trumpshake" te ontwijken. Trump heeft immers de gewoonte andere staatshoofden een ongemakkelijke handdruk te geven die hij naar zich toetrekt. Na de kus grijpt Trump alsnog Macrons hand vast, maar die laat al snel los.

"Trump lijkt wel een speciale band te hebben met Macron", zegt Vos voorts. Al zijn beide presidenten het niet over alles eens. "Het Iran-dossier bijvoorbeeld waar de VS uit de deal met het land wil stappen en Macron Trump wil overtuigen er toch in te blijven."

Herbekijk hieronder het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen