Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

1 miljard euro extra Duitse hulp voor Syriërs in nood

Duitsland trekt 1 miljard euro extra uit voor hulp aan Syrische vluchtelingen. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken gezegd op de internationale Syriëconferentie in Brussel. Volgens de Verenigde Naties hebben meer dan 13 miljoen Syriërs hulp nodig. Met de geste wil Duitsland ook politiek gewicht winnen.

Op de tweede dag van de internationale Syriëconferentie in Brussel kondigde Duitsland aan dat het zijn steun voor Syriërs met maar liefst 1 miljard euro optrekt. In totaal wil de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas 1,77 miljard euro toezeggen op de conferentie, 770 miljoen euro was eerder al beloofd. Daar kan nog eens 300 miljoen euro bij komen, als de regering de volgende begroting goedkeurt. Het geld moet naar Duitse projecten of naar projecten van de VN gaan.

De Verenigde Naties zullen de Duitse plannen ongetwijfeld toejuichen. Naar aanleiding van de conferentie in Brussel liet de VN weten dat 13 miljoen mensen in Syrië een of andere vorm van hulp nodig hebben, net als meer dan 5,6 miljoen Syriërs die naar het buitenland zijn gevlucht. Het vooropgestelde budget voor die hulp is lang niet rond: voor de conferentie begon was er maar 2,3 miljard dollar beschikbaar terwijl de VN 9,1 miljard dollar voor 2018 als budget berekend heeft. Vorig jaar kreeg de VN amper de helft van het noodzakelijke budget voor Syrië rond.

Duitsland als betrouwbare politieke partner

Sinds 2012 heeft Duitsland in totaal al 4,5 miljard euro vrijgemaakt, waarmee het land de grootste individuele donor is. We moeten de mensen helpen, zei minister Maas, maar tegelijkertijd moet er ook gewerkt worden aan een politieke oplossing. Met de enorme sommen wil de Duitse regering het signaal geven dat het land een betrouwbare partner is in internationale conflicten. Dat het land ook volop campagne voert om een zetel te veroveren als tijdelijk lid van de VN-Veiligheidsraad, zal er ook niet vreemd aan zijn. 

Meest gelezen