Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

3,6 miljard euro humanitaire steun aan Syrië

Op de internationale conferentie over Syrië belooft de internationale gemeenschap 3,6 miljard euro vrij te maken voor de Syrische bevolking en Syrische vluchtelingen. Da’s wel minder dan vorig jaar en minder dan de 7,3 miljard euro die de VN voor dit jaar wil inzamelen. Dat komt omdat de VS nog geen bijdrage bekend heeft gemaakt. Duitsland beloofde 1 miljard euro extra humanitaire steun vrij te maken, ons land 26 miljoen euro.

85 landen en hulporganisaties zitten sinds gisteren bijeen in Brussel voor een tweedaagse donorconferentie over Syrië. Het conflict daar is zijn achtste jaar in gegaan, maar een einde aan het geweld is nog niet in zicht, net als aan de miserie voor miljoenen Syriërs binnen en buiten de Syrische landsgrenzen. 

Om die nood te ledigen belooft de internationale gemeenschap dit jaar 3,6 miljard euro vrij te maken, volgens een eerste schatting van Mark Lowcock, de noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties. Da’s minder dan vorig jaar en minder dan Lowcock gehoopt had. De VN wil voor dit jaar 7,3 miljard inzamelen, maar daar komt het voorlopig dus niet aan. Dat heeft veel te maken met de Verenigde Staten, die geen bedrag hebben meegedeeld. De regering van president Trump herbekijkt op dit moment haar Syriëbeleid, ook wat betreft humanitaire hulp. De voorbije jaren gaven de Verenigde Staten nog meer dan 1 miljard dollar aan Syrië en de regio, zei Lowcock nog.

Duitsland tastte wel diep in de buidel, net als Groot-Brittannië. De Duitsers zegden 1 miljard euro toe, de Britten een half miljard. België beloofde 26 miljoen euro voor hulp, vooral in Syrische buurlanden. De laatste drie jaar trok de Belgische regering al meer dan 100 miljoen uit.

Meest gelezen