Video player inladen ...

Bijna de helft van gebouwen die de overheid huurt, staat grotendeels leeg

Er is heel wat leegstand in de gebouwen die de federale overheid huurt. "Van de 590 gehuurde gebouwen staan maar liefst 256 gebouwen voor de helft leeg en 293 gebouwen voor een vierde", meldt CD&V-Kamerlid Franky Demon, die de cijfers heeft opgevraagd. "Dit is niet bepaald een toonbeeld van efficiëntie, nochtans een stokpaardje van onze regering", klinkt het. Bevoegd minister Jambon (N-VA) benadrukt eveneens dat de situatie onaanvaardbaar is.

Veertig procent van de federale overheidsgebouwen wordt gehuurd, goed voor bijna een half miljard euro aan huurkosten per jaar. "We stellen vast dat deze huurcontracten vaak van lange duur zijn en dat de feitelijke bezettingsgraad van deze gebouwen vaak erg laag ligt", aldus Demon.

Zo huurt de overheid het administratief centrum aan de Brusselse Kruidtuinlaan voor 31,8 miljoen euro per jaar, terwijl het slechts voor 56 procent gebruikt wordt heeft. Het huurcontract loopt tot 2034. De WTC Torens 3 en 4 nabij Brussel-Noord zijn slechts voor 32 procent bezet, en daar betaalt de overheid 4,2 miljoen euro huur per jaar voor.

Demon vindt niet dat een pand huren per definitie slechter is dan kopen, "maar lege gebouwen huren is weggegooid geld". De bezettingsgraad van die gebouwen moet dan ook omhoog. "Dit kan door een betere opvolging van de huurcontracten. Waar mogelijk moeten die opgezegd worden. Indien dit geen optie is, kan de overheid er ook voor kiezen om sommige panden te gaan onderverhuren", besluit het Kamerlid.

Vandaag bespreekt de bevoegde Kamercommissie een audit van de Regie der Gebouwen.

Jambon

Ik vind de situatie ook onaanvaardbaar

Bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Jambon zegt dat hij volop bezig is met de problemen bij de Regie der  Gebouwen aan te pakken : "Op een bepaald moment veranderen de behoeften van de overheid en komen er gebouwen leeg te staan", zegt Jambon. "We zitten met langdurige contracten, een erfenis uit het verleden. Dit gaan we allemaal beter aanpakken door de Regie der Gebouwen grondig te hervormen.  Laat het duidelijk zijn, ik vind de situatie ook onaanvaardbaar."

De minister zegt dat hij al in het begin van de legislatuur begonnen is met de aanpak van het beheer van overheidsgebouwen. "Ik ben in 2016 al op zoek gegaan naar een bedrijf dat de Regie der Gebouwen kon doorlichten. Dat bedrijf heeft een aantal studies gedaan en mij aanbevelingen bezorgd.  De regering heeft twee weken geleden het licht op groen gezet om die aanbevelingen uit te voeren.  We zijn er dus al lang mee bezig. Concreet gaan we de Regie der Gebouwen omvormen naar een NV van publiek recht om er een performant bedrijf van te maken zoals Bpost of Proximus."

Video player inladen ...