"Druk luchtverkeer boven Leuven is gevaarlijk"

Vzw Leuven Rechtdoor gaat drie rode borden plaatsen in Leuven om aandacht te vragen voor de problemen met de vliegroute Leuven Rechtdoor. Gisteren raakte bekend dat er in februari twee vliegtuigen bijna op elkaar botsten door Leuven Rechtdoor.

Het vliegincident boven Leuven dateert van vrijdag 23 februari vlak voor de middag. Toen vlogen twee vliegtuigen te dicht bij elkaar. Volgens het actiecomité Leuven Rechtdoor heeft dat te maken met het feit dat de vliegroute boven Leuven te veel wordt gebruikt. Nu stijgen zowel vliegtuigen naar het oosten als naar het zuiden op rond Leuven.

"Die vliegroute heeft heel wat negatieve gevolgen. Er is meer geluidsoverlast voor de Leuvenaars, maar er zijn dus ook meer technische gevaren", zegt Rik Huys van het actiecomité. "Vliegtuigen die naar het zuiden moeten, naar Spanje of Portugal, moeten nu ook rond Leuven vliegen vooraleer ze naar het zuiden kunnen vertrekken. Het is één van die vliegtuigen die in februari te dicht gekruist is met een vliegtuig naar het oosten." 

Is een crash boven Leuven op komst?

Moeten we ons dan zorgen maken over een echte crash boven Leuven? Volgens Rik is dat heel onwaarschijnlijk maar is het in het belang van iedereen dat een te complex luchtverkeer eenvoudiger wordt gemaakt. "Laat ons hopen dat het nooit zo ver komt. Er zal nu eerst een onderzoek gedaan worden. We hopen dat onze politici passende maatregelen nemen. We willen opnieuw de oude route invoeren. Die had een betere spreiding van lawaai en risico's."

Infovergadering 

Op woensdag 2 mei houden Rik en Mark met VZW Leuven Rechtdoor een infovergadering in het gemeenschapscentrum Den Breughel in Haacht. Als je nog vragen hebt, ben je meer dan welkom. Voor die vergadering heeft de vzw trouwens ook rode borden laten maken zoals in de film Three Billboards Outside Ebbing Missouri. "Op de borden staat de boodschap: al vier jaar zonder rustdag, hoe komt dit minister Bellot? We vragen aan de minister hoe het komt dat wij als enige regio geen rustdag hebben. We gaan die drie borden verloten op onze infovergadering en dan zal je ze binnenkort in Leuven zien staan." 

Meest gelezen