© Jonas Gilles/Reporters

"Haal gebruik van drugs uit de strafwet en straf alleen de verkopers"

"Het gebruik van drugs mag niet meer strafbaar zijn." Dat is de opvallende boodschap van een nieuwe burgerbeweging met onder meer criminologen, hulpverleners, professoren en wetenschappers. Zij vinden dat alleen de verkopers van illegale drugs bestraft moeten worden, en niet de gebruikers zelf.

In die burgerbeweging, die zich "Smart On Drug Policies" noemt, zitten onder meer criminologen, hulpverleners, professoren en wetenschappers. Zij vinden dat alleen de verkopers van illegale drugs bestraft moeten worden, en niet de gebruikers zelf.

Een vorm van legalisering dus, zegt Steven Debbaut  van de burgerbeweging: "Alleen geeft die term vaak de indruk dat alles mogelijk wordt en dat is niet hoe wij er naar kijken. Niemand is voorstander van een ongebreideld druggebruik. Alleen weten we dat een drug in de strafwet zetten niet noodzakelijk maakt dat die drug minder gebruikt wordt. Wij geloven veel meer in een aanpak gericht op preventie, op drugeducatie, dan op een aanpak die verbonden is aan repressie."

Ook Tino Ruyters van Free Clinic is voorstander. Ruyters werkt al jaren met heroïneverslaafden in Antwerpen. Voor hem zijn illegale drugs vergelijkbaar met de legale drug alcohol. "Natuurlijk moeten we er alles aan doen om dat problematisch gebruik van heroïne te doen dalen. Maar het feit dat iemand heroïne gebruikt, zet ik op dezelfde hoogte als het feit dat iemand zich elke dag dronken drinkt aan bier of whiskey of wijn. Qua fenomeen leidt dat allemaal naar dezelfde problematiek. Dus waarom dan onderscheid maken?"

Meest gelezen