Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Darrell Jones

Elke zaterdag laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Darrell Jones, 59 jaar, uit New York.

Darrell is mijn zwarte buurman in Clinton Hill, Brooklyn. Darrell heeft de buurt gekend toen hier amper een blanke rondliep. Het was hier ruw en gevaarlijk toen. Dat is minder dan 20 jaar geleden. De buurt is hard veranderd, ook de straatprostitutie is nu verdwenen, net als de crackverslaafden die hier vroeger op straat ronddoolden. En wonen wordt ook hier stilaan onbetaalbaar voor de oorspronkelijke bewoners.

Darrell is een van de kleurrijkste en vriendelijkste figuren uit mijn eigen New Yorkse buurt.

Darrell is computerwetenschapper, werkte lang als ontwerper/websitemanager voor het Nederlandse Elsevier. Darrell houdt ontzettend veel van zijn vrouw, maar hij heeft geen kinderen. Hij woont in een prachtige brownstone, die hij kocht voor amper 200.000 dollar (nu is zijn huis 2 miljoen dollar waard, 19 jaar na zijn aankoop).

Hij droomt van een wereld zonder racisme. Zijn jeugd was doordrenkt van hatelijk racisme, zegt hij. Het was akelig om overal te worden aangesproken op je huidskleur. Maar Darrell is een minzaam man met zijn onafscheidelijke bontjas. Ik sla bijna elke dag een praatje met hem. Hij wordt onze lokale burgemeester genoemd, omdat hij zo veel over deze buurt weet en vertelt. Darrell is een van de kleurrijkste en vriendelijkste figuren uit mijn eigen New Yorkse buurt.

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen