4 gewonden per week: Brussel wijst jongeren op gevaren van gsm-gebruik in verkeer

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vallen er elke week in het verkeer minstens 4 gewonden omdat een van de betrokkenen bij het ongeval was afgeleid door de gsm. Om jongeren te wijzen op de gevaren van gsm-gebruik in het verkeer, heeft Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid  Bianca Debaets (CD&V) vandaag de campagne "Verdeel je aandacht niet" gelanceerd.  

De gevaren van gsm-gebruik in het verkeer blijken uit de cijfers. Vorig jaar gebeurden er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 3.811 ongevallen met doden of gewonden. Ongeveer 5 procent van die ongevallen was te wijten aan het feit dat een van de betrokkenen was afgeleid door de gsm.  Omgerekend zijn dat 4 ongevallen per week. 

Gsm en oortjes

In een enquête van het Vias Institute voor verkeersveiligheid geeft 1 op de 6 Brusselaars toe in de afgelopen week achter het stuur de gsm te hebben gebruikt. 1 op de 5 jongeren zegt de gsm te gebruiken op de fiets, en van alle fietsers en voetgangers luistert een vierde naar muziek via oortjes. Die oortjes zijn weliswaar niet verboden in het verkeer, maar ze zijn net zo gevaarlijk als de gsm, omdat je met oortjes in je oren of een koptelefoon op je hoofd geen voertuigen hoort naderen.  

Om jongeren bewust te maken van de gevaren van afleiding in het verkeer, heeft Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets vandaag de campagne "Verdeel je aandacht niet" voorgesteld. De campagne bestaat uit affiches (zie afbeelding hierboven) die zullen worden uitgehangen in de hogescholen en de universiteiten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.  Ook via de sociale media wordt de boodschap verspreid. 

De campagne is voorgesteld met een experiment in een bioscoop. Bekijk in de video hieronder het verslag. 

Meest gelezen