Brussel herdenkt straatdoden in stadhuis

In het stadhuis van Brussel zijn de straatdoden herdacht. Vorig jaar stierven er 62 daklozen in onze hoofdstad, dat zijn er 10 minder dan het jaar voordien. Het cijfer blijft echter hoog.

De meest voorkomende doodsoorzaak is ziekte en niet onderkoeling. "Er zijn heel wat daklozen die in het ziekenhuis overlijden. Er zitten veel hartziekten bij. Ook hun voeding is vaak niet in orde", zegt Kris Roels van het collectief straatdoden.

"Vaak is het ook psychologisch. Die mensen hebben geen werk of vorming. Heel wat daklozen kunnen niet lezen en schrijven. Dat werkt op hun gemoed." De gemiddelde leeftijd van de straatdoden is 51,8 jaar. Ongeveer de helft zijn Belgen. 

Het collectief straatdoden vraagt dat er meer middelen komen om mensen die op straat leven te helpen. 

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen