Archieffoto bezoek Michel aan Grote Synagoge in 2015

Charles Michel: "België zonder joden is België niet"

Premier Charles Michel gaf vanavond een toespraak in de Grote Synagoge van Brussel naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van Israël. Hij benadrukte er het "onvoorwaardelijke" verzet van ons land tegen antisemitisme. "België zonder joden, dat is België niet", zei Michel. Onrechtstreeks bekritiseerde de premier ook zijn alma mater ULB, die de Britse regisseur Ken Loach - die van antisemitisme wordt beschuldigd - donderdag een eredoctoraat wil geven.

Michel benadrukte vooral de "uitzonderlijk sterke banden" tussen Israël en ons land, en de "gedeelde fundamentele waarden van de democratie". Hij gaf ook aan dat België zich blijft inzetten tegen antisemitisme.

De premier verwees onder meer naar de aanslag op het joods museum in Brussel in 2014 en de recente moord op de bejaarde joodse vrouw Mireille Knoll in een Parijse buitenwijk. "We hebben overal in Europa een heropleving van antisemitische en negationistische daden vastgesteld. Ik herhaal het vandaag opnieuw: onze solidariteit tegen het antisemitisme is onvoorwaardelijk en ondubbelzinnig."

Michel benadrukte ook dat ons land al maatregelen heeft genomen om de joodse gemeenschap beter te beschermen. "De huidige veiligheidscultuur is niet meer dezelfde als drie jaar geleden."

Impliciete kritiek op de ULB

Premier Michel liet zich ook - impliciet - afkeurend uit over de ULB, waar hij rechten studeerde. "Geen enkele vorm van antisemitisme mag getolereerd worden. Wat de vorm ook is. Dat geldt ook voor mijn alma mater", klonk het.

De Brusselse universiteit wil de Britse regisseur Ken Loach morgen een eredoctoraat geven, maar verschillende joodse organisaties protesteren tegen die beslissing. Zij vinden dat zijn uitlatingen over Israël neigen naar antisemitisme en negationisme, wat de regisseur zelf dan weer ontkent. Ook binnen de MR, de partij van de premier, is er kritiek op de beslissing van de ULB.

"Tweestatenoplossing"

Israël viert op 14 mei zijn 70e verjaardag. De Israëlische premier David Ben-Goerion riep toen in een overvol Tel Aviv-Museum de onafhankelijkheid van de joodse staat Israël uit. Dat leidde meteen tot bombardementen van de Arabische buurlanden, een conflict dat tot op vandaag nog sluimert.

Onze premier herhaalde dat België pleit voor een tweestatenoplossing voor Israël en Palestina, "met duidelijke en internationaal erkende grenzen". Dat uitgangspunt "vormt nog altijd de basis van onze aanpak in de onderhandelingen over een oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict."

Meest gelezen