Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Goed klimaatbeleid zal China 280 miljard opleveren tegen 2030"

China heeft zich stevig geëngageerd om de CO2 in de lucht te verminderen: dat zal misschien geld kosten in een eerste fase, maar uiteindelijk zal het tientallen miljarden opleveren, berekende het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in een nieuwe studie. Er is sprake van 200 miljard nettowinst over dik tien jaar. 

Na het afhaken van de VS - president Donald Trump heeft het klimaatakkoord van Parijs opgeblazen - wordt veel gekeken naar China, een van die andere grootste vervuilers ter wereld, om de CO2-uitstoot in de atmosfeer naar beneden te krijgen. 

Peking heeft zich stevig geëngageerd, en zet volop in op hernieuwbare energie zoals zonnepanelen. Op hoeveel reductie van CO2 op welke termijn dat zal uitkomen, is nog onduidelijk - Parijs heeft het over het beperken van de temperatuurstijging tot anderhalve of twee graden - maar Peking krijgt alvast een duwtje in de rug van het MIT, dat berekende dat China op termijn miljarden kan uitsparen in de gezondheidszorg. 

Dit kan landen motiveren om mee te stappen in een globaal klimaatbeleid

Volgens het MIT kan China, als het jaarlijks zijn CO2-uitstoot met 4 procent vermindert, tegen 2030 uiteindelijk 339 miljard dollar (zowat 280 miljard euro) uitsparen in de gezondheidszorg. Dat bedrag zal ruim hoger liggen dan de kosten om voor propere energie te gaan: het zou volgens het MIT zelfs vier keer zo groot zijn, zodat er netto uiteindelijk een grote winst is van zowat 200 miljard.

Volgens de studie, pas gepubliceerd in Nature Climate Change, is de conclusie eenvoudig: "China's klimaatbeleid betaalt zichzelf meer dan terug."  

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Model ontwikkeld door economische en klimaatparameters te combineren

"Het land kan er netto geld aan overhouden, alleen al als we kijken naar de gezondheidswinst door betere lucht", zegt Noelle Eckley Selin van het MIT, mede-auteur van de studie. "Dit is een motiverende factor voor landen om mee te stappen in een wereldwijd klimaatbeleid."  

De berekening is gemaakt door een team van economen en atmosferische wetenschappers. Voor de studie werd een speciaal model ontwikkeld, en werd uitgegaan van verschillende parameters: geen klimaatpolitiek, business-as-usual, en een reductie van 3, 4 en 5 procent  in CO2. Bij die laatste drie zouden repectievelijk 36.000, 94.000 and 160.000 vroegtijdige overlijdens vermeden worden tegen 2030. Dat zou besparingen in de gezondheidszorg opleveren van respectievelijk 138 miljard, 339 en 534 miljard dollar. 

Waarom is de winst in China zo groot?

De 4 procent ligt het dichtst bij China in algemene termen heeft beloofd in Parijs. In dat scenario gaat het dus om ruim 339 miljard dollar. Volgens de auteurs is de winst zo groot omdat China nog voor een groot deel terugvalt op kolen voor zijn energie. "Hoe strikter je in China gaat toezien op CO2-emissies, hoe minder vervuilende uitstoot van kolen je zal hebben, terwijl in de VS zijn vervuiling toch al flink heeft gereduceerd", zegt Valerie Karplus, een van de co-auteurs.  

Meest gelezen