Videospeler inladen...

Crombez wil meer hoorzittingen F-16: "Legertop en lobbyisten binnen regering gaan dit niet door strot van burger duwen"

Als het van SP.A-voorzitter John Crombez afhangt, komen er nog hoorzittingen over de vervanging van de F-16's. "Na een maand met alle openstaande vragen en leugens is het voor mij niet afgesloten", aldus Crombez in "Villa politica". 

In de Kamercommissie Defensie is momenteel de - in principe - laatste hoorzitting over de opvolging van de F-16 bezig. Hoorzittingen die er gekomen zijn nadat oppositiepartij SP.A naar buiten had gebracht dat er mogelijk cruciale informatie over de langere levensduur van de gevechtsvliegtuigen achtergehouden is binnen het leger. Een audit heeft uiteindelijk uitgewezen uit dat er procedureel geen fouten zijn gemaakt.

Maar SP.A-voorzitter Crombez is hoegenaamd niet tevreden over de resultaten van de hoorzitting. "We hebben nu een maand debat gehad over een miljardenaankoop. Eigenlijk is het een schande - zoals ook de meerderheid zegt - dat we dat debat de voorbije jaren niet hebben gehad. Maar na een maand met alle openstaande vragen en leugens is het voor mij niet afgesloten. Het is niet zo dat de legertop met een paar lobbyisten binnen de regering - de premier en de minister van Defensie incluis - dit gewoon door de strot van de burgers gaan duwen zonder de waarheid te zeggen."

"Vandeput en Michel hebben beslist om de Amerikanen te plezieren"

Volgens Crombez blijkt uit de hoorzittingen dat minister Steven Vandeput (N-VA) twee keer heeft gelogen in het parlement. "Tijdens de hoorzitting vanmorgen bleek ook generaal Jean-Claude Van de Voorde - voormalig kabinetschef van Vandeput - te liegen", aldus Crombez.  "Men blijft daar maar liegen.

De SP.A-voorzitter noemt de hoorzittingen een "schijnvertoning" en stelt dat de regering sowieso al beslist heeft om de nieuwe F-35 te kopen. "Het is heel duidelijk: minister Vandeput en premier Michel hebben beslist om de Amerikanen te plezieren. Ik vind dat we de hoorzittingen niet kunnen stoppen hiermee."

"Als ze blijven liegen, blijven we met elementen komen"

John Crombez zegt ten slotte dat zijn partij "met elementen gaat blijven komen als ze blijven liegen". "Er zijn ook mensen binnen het leger die dit niet meer pikken. Er worden kazernes gesloten, militairen moeten verhuizen en kunnen zelfs geen lening meer aangaan om te besparen. De mensen van de landmacht liggen op veldbedden, die van de luchtmacht in een vijfsterrenhotel." 

De mensen van de landmacht liggen op veldbedden, die van de luchtmacht in een vijfsterrenhotel

Meest gelezen