Drugs strafbaar of niet? Dit vinden de Antwerpse politici

Moeten druggebruikers bestraft worden of niet? Moeten drugs uit de strafwet gehaald worden? De meningen zijn verdeeld, zo blijkt uit een rondvraag bij de Antwerpse lijsttrekkers.

Verschillende partijen in Antwerpen willen een politieke commissie oprichten om de regulering van drugs te bespreken. Een nieuwe burgerbeweging vindt dat alleen verkopers van illegale drugs bestraft moeten worden, en niet de gebruikers zelf. Voor CD&V en SP.A is het hoog tijd voor een nieuwe discussie over ons drugsbeleid, 20 jaar na de vorige.

SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels wil verschillende betrokken partijen samen aan de tafel. "Dus niet enkel de politie of het parket, maar ook de welzijnssector. Op basis daarvan moeten we beslissen hoe we met drugs omgaan. In één stap evolueren van een repressief beleid naar legalisering gaat niet. Er zijn wel vele stappen daartussen die gezet kunnen worden."

Ook CD&V-boegbeeld Kris Peeters vindt een parlementaire commissie een goed idee. "Alle instrumenten moeten nog eens tegen het licht gehouden worden. Werken ze goed of niet? Ik ben dus voorstander van zo'n debat." CD&V is wel gekant tegen het decriminaliseren van druggebruik. "Een gebruiker moet voor het parket verschijnen. Maar hij moet daar wel de kans krijgen om in te gaan op een minnelijke schikking op voorwaarde dat hij hulp aanvaardt."

Groen is de enige partij die wil dat druggebruik niet langer wordt bestraft. "Wij kijken daarvoor naar Portugal. Daar wordt de verkoop nog wel gestraft, maar het gebruik niet. Zo kan er meer worden ingezet op hulpverlening. En dat werkt daar", zegt Wouter Van Besien.

"Ook wij zijn akkoord", stelt Peter Mertens van PVDA. "Wij zijn zeker niet voor het gebruik van drugs, maar zowel in Antwerpen als in tal van buitenlandse voorbeelden is duidelijk dat repressie niet werkt. Het kan en moet anders en dan kan dit een mogelijkheid zijn. Ook wij spiegelen ons aan hoe Portugal er succesvol mee omgaat."

Open VLD is tegen. "Wij willen enkel soepelere regels voor medicinaal cannabisgebruik. Daar buigt een werkgroep in het parlement zich momenteel over", zegt Philippe De Backer.

De N-VA laat weten dat er geen sprake van kan zijn om drugs uit de strafwet te halen. "Ons standpunt is daar heel duidelijk in", zegt Fons Duchateau.

Ook Vlaams Belang wijst het voorstel pertinent af. "Wij zijn trouwens voor een strenger optreden tegen zij die drugs verkopen, niet alleen de kleine dealers maar ook de grote jongens. Uiteindelijk haalt elke gebruiker bij hen zijn spul", aldus Filip Dewinter.

Meest gelezen