Videospeler inladen...

Deense uitvinder Peter Madsen krijgt levenslang voor duikbootmoord op journaliste

De Deense uitvinder Peter Madsen moet levenslang naar de gevangenis voor de moord op journaliste Kim Wall. De rechtbank in Kopenhagen oordeelde dat Madsen schuldig is aan de moord en de foltering op Wall in zijn zelfgebouwde onderzeeër. Madsen wil beroep aantekenen. 

Dat Madsen levenslang zou krijgen, was vooraf geen uitgemaakte zaak, zei correspondent Dirk Evers in de "De Ochtend" op Radio 1, "want haar doodsoorzaak is nog altijd niet bekend". 

Hoe is het proces verlopen?

De journaliste Kim Wall verdween op 10 augustus vorig jaar. Ze was het laatst gezien op de duikboot van de bekende Deense uitvinder Peter Madsen. De politie vond later haar lichaam in verschillende stukken terug in de baai van Koge, bij Kopenhagen. De zaak en het proces wekte grote belangstelling van media uit binnen- en buitenland.  "Je kan wel zeggen dat we hier niet bepaald bespaard zijn gebleven van details. Er zijn tal van verklaringen uit de doeken gedaan, en er zijn maar liefst 37 getuigen opgeroepen" vertelt Evers.

Uit het onderzoek is gebleken dat Madsen in de dagen voor Walls verdwijning intensief heeft gezocht naar online beelden van gruwelijke terechtstellingen van vrouwen, en extreme porno. "Zijn gedrag kan je bezwaarlijk normaal noemen. Hij heeft verschillende vrouwen proberen mee te lokken aan boord van zijn duikboot. Kim Wall was de eerste die heeft toegezegd, om een reportage te kunnen maken over de bekende Deen. Met alle gevolgen van dien."

Wat er aan boord van de duikboot precies gebeurd is, blijft onduidelijk

Wat is er bekend over de dood van Kim Wall?

"De precieze doodsoorzaak van Kim Wall is onduidelijk. Niemand weet wat er zich aan boord van de duikboot heeft afgespeeld", zegt Evers. "Madsen beweert dat Wall om het leven is gekomen door een ongeluk. Ze zou gestikt zijn in de uitlaatgassen van de duikboot. Maar dat is intussen al zijn derde verklaring over haar dood. Zijn eerste twee versies heeft hij telkens noodgedwongen moeten bijsturen, als de speurders met nieuwe elementen op de proppen kwamen. Het stoffelijk overschot van Wall is in verschillende delen teruggevonden. En Madsen ontkent niet dat hij haar in stukken heeft gesneden."

Voor de openbaar aanklager was de zaak in elk geval duidelijk, zegt Evers: "Hij pleitte schuldig voor moord en onzedige omgang met lijken. De straf die daarbij hoort, is levenslang, wat neerkomt op een gevangenisstraf van 12 jaar." De 3 rechters volgden de openbaar aanklager. Ze waren het unaniem eens dat Madsen schuldig is aan moord, seksueel geweld en lijkschennis. 

De advocate van Madsen heeft onmiddellijk na het vonnis laten weten dat ze beroep zal aantekenen.

Beluister hier het volledige gesprek met Dirk Evers

Meest gelezen