Videospeler inladen...

Duizenden Duitsers demonstreren met keppeltjes tegen groeiende jodenhaat

In verschillende grote Duitse steden zijn duizenden manifestanten op straat gekomen om hun bezorgdheid te tonen over het groeiend antisemitisme in Duitsland. In Berlijn kwamen zo'n 2.000 mensen op straat. In andere steden, waaronder Keulen, waren er enkele honderden demonstranten.

Aanleiding van het prostest waren enkele incidenten die tijdens de voorbije weken plaats vonden en leidden tot grote bezorgdheid in de Joodse gemeenschap en bij veel Duitse burgers.

Vorige week ging een Israëlische Arabier met een keppeltje wandelen in Berlijn. De man wou testen of er inderdaad sprake is van groeiende Jodenhaat.  Drie mensen vielen de man verbaal aan. Maar de man die het keppeltje droeg bij wijze van experiment kreeg ook af te rekenen met fysiek geweld, toen een Syrische Palestijn hem met een riem aftuigde.

Eerder waren er al berichten over Joodse kinderen die gepest werden op school. Josef Schuster, een vooraanstaande Jood, adviseerde daarop de Joden in Duitsland niet langer hun keppeltje te dragen in grote steden.  En midden april was op een muziekfestival een prijs toegekend aan rappers die onder meer zongen : "we beginnen een nieuwe Holocaust...".

Het groeiende antisemitisme lijkt niet alleen een Duits fenomeen. Frankrijk was vorige maand in shock na de moord op een overlevende van de Holocaust. Ook in Groot-Brittannië is de oppositiepartij Labour verwikkeld in een antisemitisme-rel.

Anke Plättner: "Er is geen tolerantie voor intolerant gedrag"

Videospeler inladen...

Meest gelezen