Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Europa zet eindelijk in op artificiële intelligentie

De Europese Commissie wil het onderzoek rond artificiële intelligentie (AI) een extra stimulans geven. Hiervoor legt het 1,5 miljard euro op tafel. Europa wil niet achterblijven, want zowel de VS als China investeren fors in AI. Wat ook opvalt: heel wat Europese lidstaten lanceren afzonderlijk AI-plannen.

De extra investering past in Horizon 2020, een groots onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. Alles samen wil de Commissie 20 miljard euro investeren tegen 2020. Het gaat om een publiek-private samenwerking.

Hoog tijd

Iedereen is het erover eens dat Europa dringend moet investeren in AI, vooral omdat China en de VS grote stappen vooruit hebben gezet. In China bevinden zich heel wat grote tech-bedrijven, en het land gaat tegen 2030, 30 miljard investeren in AI. Veel van die investeringen komen van de overheid. In Amerika investeren veel tech-bedrijven in AI, jaarlijks goed voor 30 miljard dollar.

We geven onderzoekers een impuls en stellen hen in staat om de volgende generatie AI-technologieën en -toepassingen te ontwikkelen

De Europese commissaris voor Digitale Eengemaakte Markt, Andrus Ansip, vindt dat de EU dringend werk moet maken van AI. "De Commissie levert haar bijdrage: we geven onderzoekers een impuls en stellen hen in staat om de volgende generatie AI-technologieën en -toepassingen te ontwikkelen. Ook het bedrijfsleven kan deze kansen aangrijpen en er gebruik van maken", aldus Ansip.

Er zullen jobs verdwijnen

Naast die forse investering is de Commissie zich ervan bewust dat er door de komst van AI heel wat jobs gaan verdwijnen. Daarom wil ze de arbeidsmarkt daarop voorbereiden. De Commissie wil dat de lidstaten hun onderwijsstelsels klaarstomen voor de toekomst. 

Om de versnippering tussen de verschillende lidstaten tegen te gaan, komt er een gecoördineerd plan. Eerder deze maand kondigde de Franse president Macron een eigen AI-plan aan. Het lijkt erop dat AI meer dan ooit op de voorgrond treedt in de EU, want eerder deze week maakten Europese wetenschappers zich zorgen in een open brief. Zij willen dat de EU een groot AI-centrum opricht om te vermijden dat de knapste koppen naar de VS of China trekken, iets wat nu te veel gebeurt. 

Meest gelezen