Videospeler inladen...

"Macron is nu aanspreekpunt nummer één voor Trump in Europa"

De Franse president Emmanuel Macron heeft indruk gemaakt met zijn speech voor het Amerikaanse Congres, waar hij enkele belangrijke speldenprikken uitdeelde aan het adres van de Amerikaanse president Donald Trump. "Vandaag was de tijd en de plek om even duidelijk te zeggen waar hij voor staat en waar Frankrijk voor staat", zegt Amerikawatcher Michiel Vos. Of dit ook invloed zal hebben op het beleid van de Amerikaanse president valt nog af te wachten. Michiel Vos en Frankrijkkenner Frank Renout wikken en wegen.

Michiel Vos zag Macron op de receptie na zijn speech in Washington. "Hij was zeker tevreden. Hij was als het kleine knapste jongetje van de klas dat eindelijk door de grote jongen Amerika wordt omarmd."

Macron liet in zijn speech kritische noten horen over het milieu, over multilateralisme, over Iran, over fake news, over samenwerken, over openheid en moderniteit. "Hij liet verstaan dat Frankrijk staat voor een modern geluid, dat je op dit moment vanuit het Witte Huis in Amerika heel weinig hoort. Zijn speech werd vooral op gejuich onthaald door de Democraten, de Republikeinen voelden zich misschien wel een klein beetje de les gelezen."

(lees voort onder de tweet)

De impact van de speech op het Amerikaanse beleid is volgens Vos moeilijk te voorspellen. "De Republikeinen zitten stevig in het zadel, ze hebben het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Zij hebben het voor het zeggen. Wat Macron voorstelde is niet hun beleid. Het is de vraag of ze er zich iets van aantrekken."

Vos wijst er op dat de relatie tussen Trump en Macron wel iets wil zeggen. "Donald Trump houdt van bilaterale contacten, houdt van de bijna jongensachtige vriendschap die hij opbouwde met Macron. Wellicht kunnen de mannen zaken doen in de moeilijke dossiers, zoals Syrië, Iran, fake news, en hoe we private data beschermen op het internet. Al deze netelige dossiers zouden best wel eens bilateraal enigzins kunnen worden opgelost door deze twee "mannetjes", zoals we ze de afgelopen dagen spelenderwijs zagen rondom het Witte Huis."

Voorsprong op Merkel en May

Videospeler inladen...

Je hebt meer invloed op een president met wie je aan tafel zit en met wie je praat, dan op iemand met wie je helemaal niet praat."

Ook onze correspondent in Frankrijk, Frank Renout, ziet dat Macron een streepje voor heeft bij Trump. "Macron heeft een voorsprong opgebouwd op Angela Merkel en Theresa May. Voor Donald Trump is Macron nu aanspreekpunt nummer één in Europa." Of hij ook invloed heeft, valt nog af te wachten. "Maar je hebt meer invloed op een president met wie je aan tafel zit en met wie je praat, dan op iemand met wie je helemaal niet praat."

Hoewel er in Frankrijk bij alle lagen van de bevolking anti-Amerikaanse gevoelens leven, zijn de Fransen nu best trots op hun president. "De Fransen zijn onder de indruk. Ze zien dat Frankrijk meetelt in de wereld en dat er geluisterd worden naar hun president. En dat vinden ze belangrijk."

Meest gelezen