Gouden hart van Anna van Bretagne is terecht

Het gouden hart van Anna van Bretagne is teruggevonden. Dat meldt AFP. Het kostbare reliek uit 1514 was gestolen uit een museum in Nantes. 2 mannen zijn opgepakt.

Eind goed, al goed in het museum Dobrée in Nantes: ongeveer een week nadat dieven met het zogenoemde gouden hart van Anna van Bretagne aan de haal waren gegaan, is het afgelopen weekend teruggevonden.

Volgens AFP gebeurde dat in Saint-Nazaire, een stad even verderop. 2 mannen zijn opgepakt, maar zij ontkennen de feiten. De politie zou nog naar 2 andere daders op zoek zijn.

Lodewijk XII

Het gouden hart van Anna van Bretagne is een reliek van onschatbare waarde uit 1514. Anna was de tweede echtgenote van de Franse koning Lodewijk XII.

Als koningin van Frankrijk wist ze dat ze na haar dood haar laatste rustplaats in Saint-Denis nabij Parijs zou krijgen. Omdat ze een stukje van zichzelf in haar geboortestad Nantes wou achterlaten, liet ze een ovalen kistje van goud maken toen ze haar einde voelde naderen.

Franse revolutie

Toen Anna was overleden, belandde haar hart in het kistje en kwam het in Nantes terecht. Daar rustte het eeuwenlang tot de Franse revolutie in 1789 losbrak en grafrovers het bovenhaalden om te smelten. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar sindsdien is het reliek leeg.

De afgelopen 130 jaar stond het gouden hart van Anna van Bretagne in het museum Dobrée. Nu het is teruggekeerd, rijst de vraag of het daar nog thuishoort.

Meest gelezen