Grootste naakt van Modigliani op toernee voor het geveild wordt

“Nu couché (sur le côté gauche)" is het grootste van een reeks naakten van Amedeo Modigliani. Vanaf vandaag te zien in Hong Kong en daarna in New York, waar het op 14 mei wordt verkocht bij Sotheby’s, hoogstwaarschijnlijk voor een fortuin.

Tussen 1916 en 1919 schilderde de Italiaan Amedeo Modigliani  niet minder dan 22 liggende en 13 zittende naakten. Dit werk, een vrouw die over haar schouder kijkt terwijl ze op haar linkerzij ligt, is het grootste: 147 centimeter diameter. De meeste schilderijen hangen in musea over de hele wereld.

Maar dit is in bezit van de Ierse miljardair-paardenfokker John Magnier. In 2003 kocht hij het doek voor bijna 27 miljoen dollar. Nu schat Sotheby’s de waarde op 150 miljoen dollar. In 2015 werd al een ander naakt uit de reeks verkocht voor een slordige 170 miljoen. Op 14 mei gaat "Nu couché" onder de hamer in New York.

5 franc per dag voor het model

Modigliani focuste op naakten nadat hij de beeldhouwkunst vaarwel had gezegd. In Parijs zorgde zijn handelaar Zborowski voor een atelier en voor modellen. Die kregen 5 francs per dag. De werken werden tentoongesteld in de galerij van Berthe Weill. Dat zorgde voor een toeloop en een interventie van de politie, die de naakten onzedig vond. Galeriehoudster Weill belandde in een politiecel; Modigliani verkocht indertijd amper twee tekeningen voor 30 francs per stuk.

Modigliani vond het naakt opnieuw uit.

In “Nu couché” zijn invloeden van de renaissance te zien, zegt Sotheby’s, net als de eenvoudige lijnen van Afrikaanse kunst en de warme aardekleuren en geometrische vormen van het kubisme. Het werk was recent nog het hoogtepunt van de grote Modigliani-retrospectieve in Tate Modern in Londen.

Meest gelezen