Handelde doodrijder van Toronto uit rancune tegenover vrouwen?

De bestuurder van de bestelwagen die maandag tien voetgangers heeft doorgereden en veertien andere heeft verwond tijdens een dolle rit door Toronto, heeft dat mogelijk gedaan uit rancune tegenover vrouwen. Dat zou blijken uit de eerste elementen van het onderzoek.

"Het is juist om te zeggen dat de slachtoffers vooral vrouwen zijn", zei onderzoeker Graham Gibson op een persconferentie. Hun leeftijd varieert van midden in de twintig tot tachtig jaar. Een paar minuten voor hij begon aan zijn slachtpartij heeft de hoofdverdachte op Facebook "een mysterieuze boodschap" geschreven, bevestigde Gibson.

Facebook heeft de account van de man verwijderd, toen zijn identiteit bekendraakte. Het sociaal netwerk heeft aan nieuwsagentschap AFP gezegd dat het "nauw samenwerkt met de autoriteiten". Maar verschillende Canadese media zijn erin geslaagd om nog snel een screenshot te nemen van een boodschap waarin de verdachte zei dat "de rebellie van 'incel' begonnen is". Daarbij is "incel" is een Engelstalige afkorting en staat voor "onvrijwillige celibatairen". De groepering toont een zekere minachting tegenover vrouwen, ingegeven door de overtuiging dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor hun falen om een seksuele relatie aan te knopen.

De politie van Toronto benadrukt wel dat het onderzoek nog loopt, en dat er geen voorbarige conclusies getrokken mogen worden. "We hebben nog geen bewijs dat effectief aantoont dat hij enkel vrouwen viseerde", zei Gibson. De verdachte is wel beschuldigd van tienvoudige moord.

Meest gelezen