Hank Azaria (stem van Apu in "The Simpsons"): "Ik ben bereid een stap opzij te zetten"

Hank Azaria is bereid afstand te nemen van het personage Apu Nahasapeemapetilon in "The Simpsons" waarvoor hij al jaren de stem inspreekt. Dat zegt hij in "The late show with Stephen Colbert". Recent is commotie over het figuurtje van Indiase afkomst gerezen.

Is de wijze waarop de makers van "The Simpsons" Apu Nahasapeemapetilon neerzetten humor en satire of is het puur racisme? Over die vraag woedt in de VS sinds enkele maanden een debat sinds "The problem with Apu" is verschenen, een documentaire van Hari Kondabolu die stelt dat het personage op stereotiepen is gebaseerd.

In "The late show with Stephen Colbert" zegt Hank Azaria dat de discussie hem de ogen heeft geopend. Hij is de stemacteur die sinds het prille begin de stem van Apu inspreekt. "Ik heb hier veel over nagedacht", zegt hij (zie video bovenaan). "Ik denk dat het belangrijk is naar Zuid-Aziatische mensen en hun ervaringen te luisteren."

"Ik wil graag Indiase, Zuid-Aziatische scenaristen in de schrijverskamer zien waarbij ze mee bepalen hoe we Apu voorstellen of juist niet voorstellen. Ik ben bereid een stap opzij te zetten of het personage te laten transformeren. Dat is niet alleen logisch, het voelt juist."

"Don't have a cow"

Begin april hadden de makers van "The Simpsons" al eens op de heisa gereageerd via een scène tussen Marge en Lisa Simpson in de aflevering "No good read goes unpunished".

"Dingen die decennia geleden zijn begonnen en die mensen toen als onschuldig beschouwden, zijn nu politiek incorrect", zegt Lisa daarin waarna ze naar een foto van Apu kijkt met daarop het opschrift "Don't have a cow" ("Maak je niet druk"). Sommigen vonden deze reactie flauw en smakeloos, onder wie Kondabolu zelf.

Meest gelezen